Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hrdina z jeskyně: Uprchlík Adul (14) mluví pěti jazyky, pomohl záchranářům komunikovat

Autor: Mii - 
13. července 2018
05:00

Silné příběhy se začínají objevovat po ukončení záchranné mise v Thajsku. Jedním z nich je i příběh Adula Sam-ona, 14letého člena fotbalového týmu Divočáků, který byl jedním z hochů uzavřených v jeskyni. Záchranáři odhalili, že celá akce dopadla tak dobře i proto, že Adul je mimořádně vzdělaný a mluví pěti jazyky. Pomáhal tak tlumočit instrukce, které záchranáři podávali. Mladý fotbalista přitom pochází z chudých poměrů, v Thajsku je uprchlíkem, a když mu bylo 6 let, opustili ho rodiče.

Adul pochází se sousední Barmy, konkrétně státu Wa. Jde o oblast dlouhodobě sužovanou občanskou válkou, kde kvete obchod s opiáty a metamfetaminem. Wa má vlastní státní správu a usiluje o nezávislost na Barmě, což ovšem Barma nepodporuje. Lidé narození ve Wa jsou tak tzv. stateless – lidé bez státní příslušnosti.

To se týká i Adula. Jeho rodina věděla, že ve Wa není budoucnost, unikla tak do Thajska, kde ho odložila do kostela a vrátila se zpět. Doufala, že aspoň jedno z jejich dětí dostane kvalitní vzdělání a tím pádem šanci na lepší život. Adul krátce nato skutečně do školy nastoupil a později se připojil k fotbalovému týmu Divočáků.

Ve škole od té doby zažívá samé úspěchy. Díky nadprůměrným studijním výsledkům dostává obědy zdarma a stipendium. Naučil se skvěle anglicky, což se později ukázalo jako klíčové u záchrany z jeskyně. Nikdo jiný z kluků, ani trenér, tak dobře anglicky neumí, Adul tak mohl tlumočit instrukce britských potápěčů. Mladí fotbalisté díky němu věděli, jaký je plán záchrany, co je čeká, jak se mají stravovat a další důležité informace.

Pro Adula překlad nebyl žádná potíž. Vedle angličtiny mluví thajsky, barmsky, čínskou mandarínštinou a dialektem Wa. To vše se naučil navzdory tomu, z jak složitých podmínek pochází.

Poprvé si svět Adula všiml, když se objevilo první video z jeskyně. Zatímco ostatní chlapci vypadali vyděšeně, mladý barmský uprchlík se velice sofistikovaně a kvalitní angličtinou ptá, jaký je den a že jsou hladoví. Nezapomene při tom udělat thajské gesto wai – znak pozdravu a úcty.

„Když se řekne Adul, první, na co si vzpomenu, je jeho dobré vychování. Před každým učitelem ve třídě vždy udělá gesto wai,“ vyprávěla Phannee Tiyaprom, jedna z jeho učitelek, agentuře AFP. „Je to hotový poklad. Adul je nadaný jak na studium, tak na sporty… naší škole už přinesl několik medailí a certifikátů,“ doplnil ředitel školy Phunawhit Phepsurin.

Co bude dál?

Navzdory nadání v několika oblastech je ale Adulova budoucnost stále nejistá. Jakožto uprchlík bez občanství, pasu a rodného listu nemůže dělat spoustu věcí, které mohou dělat ostatní Thajci. Nemůže si založit bankovní účet, oženit se, volit nebo vlastnit nemovitost.

V Thajsku jsou lidi jako on problém. Celkem jich zde podle OSN pobývá okolo 400 tisíc, přičemž neoficiální čísla hovoří o až 3,5 milionu těchto lidí. Většina z nich pochází právě z Barmy. Thajsko sice slíbilo, že je do roku 2024 všechny registruje, ale do té doby nemohou dělat prakticky nic, ani přijít na úřad. Podle OSN proto dochází k utlačování jejich základních lidských práv.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Monikay ( 13. července 2018 15:23 )

Thajsko by mu mělo občanství věnovat.

flora ( 13. července 2018 12:37 )

Nic o tom nevíš , nic neumíš, ani dohledat si celý příběh, umíš jen zvracet do klávesnice . Krráávo nebeská.

flora ( 13. července 2018 12:28 )

Ty svoje hnoje sem už píšeš týden . Ty statečné děti budou na obětavého záchranáře vzpomínat až do své smrti s láskou a úctou. Ovšem to ty nevíš, co to znamená. Ty jsi se jako kripl narodil a jako kripl umřeš. A bez pomoci, to si piš!!

flora ( 13. července 2018 12:24 )

Zato tady se dnes sešli samí inteligentní Češi. Zřejmě se rekrutují téhle nastupující české generace https://www.novinky.cz/krimi/477692-deti-v-brne-zmlatily-starsiho-muze-tycemi.html https://ww w.novinky.cz/krimi/477691-chlapci-v-hodonine-prepadli-seniora-kdyz-jim-nedal-penize-nastrikali-mu-sp rej-do-tvare.html

EM1234 ( 13. července 2018 11:01 )

mne by spíš zajímalo, PROč je ten trenér tam vedl a co to mělo za smysl. Geocatching je sice zajímavý, ale ochrana života dětí je důležitější. Trenéra bych zavřela až by zčernal.

Zobrazit celou diskusi