Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podvyživené děti, špinavá voda. Zástupce OSN popsal tristní podmínky v KLDR

Autor: Mii - 
12. července 2018
13:41

Každé páté dítě v Severní Koreji nemá dostatek jídla a je podvyživené. Polovina dětí na venkově pak nemá přístup k čisté vodě. K šokujícímu zjištění dospěl Mark Lowcock, šéf humanitárních projektů a nouzové pomoci OSN při návštěvě země. Šlo o významnou událost, naposledy k podobné návštěvě došlo v roce 2011.

Lowcock to řekl na konci prvního dne stráveného v KLDR. Cílem výpravy bylo zvýšit povědomí o tristních podmínkách, ve kterých obyčejní Severokorejci žijí. „Jedné z věcí, které jsme si všimli, je jasná nutnost humanitární pomoci,“ řekl ve videu, které zveřejnil na stránkách OSN. „Více než polovina dětí na venkově nemá čistou vodu. I v místech, kde jsme byli my, byla voda kontaminovaná,“ uvedl také.

Úředník se podle korejské centrální tiskové agentury setkal s Kim Yong-cholem, generálem a poradcem Kin Čong-una a ministryní zdravotnictví Jang Jun-sang.

Humanitární pomoc má výjimku z amerických sankcí uvalených na KLDR, Američané tak pravidelně posílají místním obyvatelům vybavení a zásoby. Objevují se ale obavy, že zásilky bývají kvůli obchodním omezením zpožděné.

Nemocnice nemají léky

Aby získal pravý obraz o podmínkách panujících v KLDR, Lowcock navštívil také nemocnici, která humanitární pomoc OSN nedostává, a kde leží 140 pacientů nakažených tuberkulózou. neocnice má dost léků jen pro 40 lidi. Podobná situace panuje ve většině zdravotnických zařízení po celé zemi. Mnohdy tak člověk dostane jen základní péči.

Lowcock rovněž zmínil, že přístup ke zdravotní péči se postupně lepší. Jak moc ale neprozradil. Jeho cesta byla částečně zaměřená na hledání prostředků – OSN podle něj potřebuje 111 milionů dolarů, aby mohla dalším 6 milionům lidí pomoci získat přístup k vodě, zdravotní péči, kanalizaci a stravě. Organizace už musela některé programy zastavit, protože jí chyběly peníze.

Jaderný program má přednost

Ačkoli se Severní Koreji dlouhodobě nedaří zajistit základní životní podmínky pro své občany, vláda odmítla nabídku ukončit svůj jaderný program výměnou za investice, jež by vyvolaly ekonomický růst. Preferovala stále pracovat na svých ničivých zbraních.

Amerika a Jižní Korea již udělaly určité ústupky – například zastavily vojenská cvičení a hledají způsoby, jak investovat v KLDR pro případ, že padnou sankce. Vojáky ale ani jedna země trvale neposlala pryč. Že tam ještě zůstanou, potvrdil jihokorejský prezident Mun Če-in.

„Jižní Korea a USA mají jasné stanovisko k přítomnosti armády na Korejském poloostrově a v severovýchodní Asii. Jde o udržení míru a stability. Budoucnost tohoto paktu musí projednat Jižní Korea a USA, ne USA a KLDR,“ řekl prezident pro singapurský deník Straits Times.

Zobrazit celou diskusi