Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin pozval Kima do Ruska, odpověď přivezl speciální vyslanec. Sejdou se?

Autor: Darina Jíchová - 
15. června 2018
14:37

Ruský prezident Vladimir Putin se sešel s Kim Jong-namem, který je předsedou severokorejského parlamentu. Přivezl dopis od severokorejského vůdce Kim Čong-una, ve kterém je jeho odpověď na Putinovo pozvání do Ruska. Obsah ručně psaného listu zatím není známý, informoval deník Daily Mail.

Zapečetěnou obálku předal Kim Jong-nam přímo do rukou Putina, následně se za doprovodu prezidenta a dalších státníků zúčastnil zahájení fotbalového mistrovství světa.

Pozvání od Putina obdržel Kim Čong-un jen pár dní po konání historického summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, ke kterému došlo v úterý 12. června v Singapuru. Putin se o prohlášení, které spolu Kim a Trump podepsali, vyjádřil jako o „prvním kroku, který povede k úplnému vyřešení“ otázky denuklearizace Severní Korey.

„Smlouva, která vzešla ze summitu, vytváří podmínky pro ukončení krize na Korejském poloostrovu,“ uvedl Putin. Následně se nechal slyšet, že by rád uvítal Kim Čong-una v Rusku.

Kim na cestách

Ruský prezident navrhl, že by se mohli setkat během ekonomického fóra, které se bude v září konat ve Vladivostoku. V květnu se severokorejským diktátorem jednal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, stal se tak prvním představitelem Kremlu, který se s Kim Čong-unem setkal.

Rusko a KLDR spolu sdílí hranice a jsou dlouholetými spojenci. Kimův otec Kim Čong-il v roce 2011 navštívil Rusko a sešel se s tehdejším prezidentem, současným premiérem Dmitrijem Medveděvem.

 

Zobrazit celou diskusi