Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muže, kvůli němuž letos nebude Nobelova cena za literaturu, obvinili ze znásilnění

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. června 2018
14:40

Ředitel stockholmského kulturního střediska a francouzský fotograf Jean-Claude Arnault byl obviněn ze dvojího znásilnění jedné ženy z roku 2011. Pokud bude prokázána jeho vina, hrozí mu až šest let vězení. Jeho chování rozpoutalo skandál ve Švédské akademii udělující Nobelovu cenu za literaturu, v letošním roce kvůli Arnaultovi dokonce k udílení nedojde, informovala agentura AP.

Současnou krizi ve Švédské akademii vyvolal případ manžela jedné ze členek instituce, básnířky Katariny Frostensonové. Arnaulta obvinilo 18 žen ze sexuálního obtěžování. Některé z případů se údajně odehrály v prostorách patřících Švédské akademii. Fotograf veškerá obvinění odmítá. V roce 2006 měl dokonce osahávat i švédskou korunní princeznu Victorii.

Arnault skončí před soudem

Švédská prokurátorka Christina Voigtová oznámila, že Arnault byl na základě závažných a dostačujících důkazů obviněn ze znásilnění. Jméno oběti Voigtová neuvedla. „Předložené důkazy byly natolik silné a průkazné, že Arnault mohl být obviněný ze znásilnění,“ sdělila tisku. „K prvnímu znásilnění došlo v říjnu 2011, oběť čin popsala jako brutální. K druhému došlo v prosinci téhož roku, oběť spala,“ dodala Voigtová.

Ředitel stockholmského kulturního střediska a francouzský fotograf Jean-Claude Arnault Ředitel stockholmského kulturního střediska a francouzský fotograf Jean-Claude Arnault | reprofoto/twitter

Vyšetřovatelé mají k dispozici sebrané výpovědi obětí a svědků, vyslýchali také Arnaulta. Fotograf veškerá obvinění popírá. „Je velmi znepokojený, ale v podstatě odevzdaný,“ uvedl jeho právník Björn Hurtig.

Soud s Arnaultem začne na podzim tohoto roku, proces proběhne za zavřenými dveřmi a žalující strana podle prokurátorky Voigtové zůstane v anonymitě. Právnička oběti Elizabeth Massiová Fritzová sdělila novinářům, že její klientku těší, že se prokuratura rozhodla vznést obvinění.

Rok 2018 bez Nobelovky

Švédská akademie letos kvůli skandálům kolem sexuálního zneužívání či vyzrazování jmen laureátů Nobelovu cenu za literaturu neudělí. Už v dubnu oznámila, že zahájila interní vyšetřování a že relevantní informace poskytne příslušným justičním orgánům. Kvůli skandálu už akademii opustilo nejméně šest z 18 členů.

Nobelova cena Nobelova cena | reprofoto/twitter

V souvislosti s Arnaultem a jeho manželkou Frostensonovou se také objevila obvinění ze střetu zájmů. Švédská akademie, která každoročně rozděluje asi tři miliony dolarů v podobě stipendií, totiž v minulosti finančně podporovala i stockholmské soukromé kulturní centrum Forum. To Arnault se svou manželkou vedli.

sores ( 13. června 2018 15:31 )

Tak mužský bacha! Ať vás nenapadne se dotknout žen bez jejich souhlasu, jinak budete souzeni za sexuální napadení nebo obtěžování!!

hanka666 ( 13. června 2018 15:18 )

Od pohledu divný týpek.

Zobrazit celou diskusi