Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Masové kuličky proslavila IKEA. Recept je ale od Turků, přiznali Švédové

Autor: ivm - 
3. května 2018
16:10

Ve velkém si na nich pochutnávají i čeští zákazníci švédských velkoprodejen s nábytkem. A mnohdy si říkají, jaké jsou ty masové kuličky chutná švédská kulinářská specialita. Jenže s vlastí jejich původu se to má jinak. „Národní pokrm“, kterého je plná IKEA, je ve skutečnosti původně z Turecka, uvedli Švédové na svém twitterovém účtu Sweden.se.

„Švédské masové kuličky vznikly na základě receptu, který král Karel XII. na začátku 18. století přivezl domů z Turecka. Držme se faktů!“ stálo v prohlášení na sociální síti.

Turecká strana si libuje. „Ty slavné švédské masové kuličky, které si můžete dát na oběd v IKEA, jsou skutečně turecké, připouští švédská vláda,“ uvedl TRT World, turecký veřejně financovaný mezinárodní televizní zpravodajský kanál.

Odhalení původu kuliček šokovalo řadu Švédů, jeden internetový diskutér dokonce řekl, že žil celý život ve lži. Většina lidí však kritické komentáře myslela v žertu. Je možné, že král Karel XII. dovezl i další jídla, může se jednat například o například kávová zrna či sarmu čili zelné listy nadívané mletým masem.

Švédské koule se jmenují köttbullar a jsou známé tím, že jsou poměrně malé a mohou obsahovat i vepřové maso a mohou se podávat s omáčkou. Turecké koule se nazývají köfte a podávají se v rozličných velikostech, obsahují mleté hovězí, jehněčí, cibuli, vejce, chlebové kůrky a petržel, vepřové maso do nich Turci nikdy nepřidávají.

Video  Chytrá domácí světla Ikea TRÅDFRI  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi