Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékaři bránili Kurdy, Turecko je šupem poslalo za mříže. Je to gang otroků, tvrdí Erdogan

Autor: ČTK, var - 
30. ledna 2018
16:21

Devět vysoce postavených představitelů turecké lékařské asociace, kteří protestovali proti vojenské akci Ankary na severu Sýrie, v úterý zadržela policie. Informovala o tom turecká státní agentura Anadolu. Turecký prokurátor nařídil zatčení 11 členů asociace. Už dříve ve vazbě skončilo kvůli kritice intervence do Kurdy obývané oblasti přes 300 lidí.

Mezi zadrženými je i předseda Asociace lékařů Turecka (TTB) Rasit Tükel. Spolu s dalšími představiteli ústřední rady této oborové organizace jej zadrželi kvůli údajnému porušení protiteroristických zákonů.

Prokurátor řekl, že policie zahájila právní kroky a v několika provinciích se po hledaných pátrá. Právnička TTB Ziynet Özçeliková řekla, že zadrženým hrozí obvinění z "šíření propagandy ve prospěch teroristické organizace a podněcování veřejnosti“. Je to podle ní poprvé v historii TTB, kdy byl vydán příkaz k zadržení celého vedení.

Lékařská asociace před několika dny varovala v prohlášení před „nezvratnými škodami“, které může válka způsobit. Vojenskou akci označili lékaři za "problém pro veřejné zdraví“. „Ne válce. Mír, okamžitě,“ napsali v závěru prohlášení.

Prezident Recep Tayyip Erdogan asociaci obvinil ze zrady. „Věřte mi, to nejsou žádní intelektuálové, je to gang otroků. Jsou to služebníci imperialismu,“ prohlásil. Ministr zdravotnictví Ahmet Demircan sdělil, že asociace nemá právo vydávat podobná prohlášení. Jeho úřad prý zahájil soudní stíhání a bude usilovat o odvolání vedení TTB.

 „Ukončete zastrašující kampaň“

Jednání Turecka vůči TTB vyvolalo kritiku ve světě. Šéf Světové lékařské asociace (WMA) Jošitake Jokokura odsoudil zatýkání i hrozby násilím proti lékařům. „Vyzýváme turecké úřady, aby vůdce zdravotníků okamžitě propustily a aby ukončily tu zastrašovací kampaň,“ stojí v prohlášení WMA, která zastupuje 111 národních lékařských asociací. Amnesty International soudí, že členové TTB se stali terčem hrozeb násilím.

Už dříve turecká policie zadržela celkem 311 osob, které údajně šířily teroristickou propagandu na sociálních sítích. Šlo o veřejně aktivní lidi včetně politiků, novinářů či aktivistů, kteří od začátku ofenzivy Turecka do oblasti Afrínu dávali najevo svůj nesouhlas. Oblast kolem severosyrského města Afrín je pod kontrolou kurdských milic YPG, které Turecko považuje za teroristickou organizaci. Turecko proti nim zahájilo ofenzivu 20. ledna. Padlo v ní na 50 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi