Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zpevněte si v Evropě mosty! NATO spolu s EU chtějí zajistit snazší přesun vojáků

Autor: ČTK, nkov - 
8. června 2018
20:12

Pevnější mosty a méně byrokracie mají přispět k tomu, že přesuny vojenských jednotek po Evropě budou v budoucnu rychlejší, hladší a jednodušší. Spolupracovat na tom velmi úzce chtějí Severoatlantická aliance i Evropská unie. Novinářům to po pátečním jednání s vysokou představitelkou EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federicou Mogheriniovou řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

NATO a EU, které mají většinu členů společných, se už na summitu v roce 2016 ve Varšavě dohodly na spolupráci v řadě konkrétních oblastí. Kromě kooperace třeba v boji s kybernetickými či hybridními hrozbami, nebo při námořních operacích, to už tehdy byla také otázka „vojenské mobility“.

Ta by se podle Stoltenberga nyní měla stát jedním z klíčových prvků společných snah. Je podle něj zásadní, souvisí totiž s případným rychlým posilováním jednotek, které aliance v posledních letech rozmístila v Pobaltí a jinde na svém východním křídle v reakci na chování Ruska.

Stoltenberg s novináři mluvil na okraj jednání aliančních ministrů obrany, kteří v Bruselu už ve čtvrtek rozhodli o vzniku dvou velitelství odpovědných za přesuny sil přes Atlantik a po Evropě.

„Jednotky můžeme po Evropě snadno přesouvat už nyní, všichni vidíte, že to jde, řekl novinářům americký ministr obrany James Mattis. Byrokratická národní omezení, která platí v době míru, podle něj v krizi „pravděpodobně“ zmizí. Chceme, aby se stalo normou, ne jen reakcí na krizovou situaci. Zvýšení vojenské připravenosti je v zásadě výrazem našeho odhodlání podpořit v případě ohrožení spojenecké země,“ dodal.

Odstraňme překážky

Evropská unie má svůj vlastní plán na investice do potřebné infrastruktury či do modernizace. Podle generálního tajemníka NATO obě organizace spolupracují v tom, aby takové investice braly v potaz reálné potřeby přesunu aliančního vybavení.

Konkrétní parametry a požadavky už od Stoltenberga dostali šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker i předseda Evropské rady Donald Tusk. S nimi chce navíc generální tajemník aliance před summitem NATO příští měsíc podepsat společnou dohodu o další spolupráci.

„Vojenská mobilita se ale netýká jen infrastruktury, ale také odstraňování překážek, jako jsou byrokracie, poplatky a cla. Mělo by být snadné přesunovat síly z Toulouse do Tallinu, pokud to bude potřeba,“ upozornil Stoltenberg.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 9. června 2018 04:27 )

Tak si to ušáci zaplaťte,bude to přece pouze pro vaše zájmy.

meverickx ( 9. června 2018 01:32 )

Nikdo o vaše vojska na našem území ,až na pár zaprodanců nestojí ,,, Válčete si tam u vás v USA ,.,. z.mrdi

gabreta ( 9. června 2018 00:02 )

Omyl!!! To jsou Ukroši!!!

gabreta ( 8. června 2018 23:59 )

Naprosto přesně. Kdyby šlo o používání v běžný dopravě, tak na mosty nikdo ani nepomyslí! Ale protě znovu přichází "Drang nach Osten", tak se musí připravit válečný prostor v EU, pro agresora s pruhama a hvězdama!

miro 49 ( 8. června 2018 22:55 )

Už Hitler věděl, že rychlý přesun vojsk na východ bude důležitý a proto stavěl dálnice. Američanům se zdá evropský prostor velmi vhodný pro další válku.

Zobrazit celou diskusi