Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Euro prudce klesá. A krize v italské politice budí obavy z rozpadu eurozóny

Autor: ČTK, simao - 
29. května 2018
13:45

Euro dnes na devizových trzích zrychluje propad, vůči dolaru je nejslabší od loňského podzimu a dostalo se až pod 1,1540 USD. Společná evropská měna je pod silným tlakem výprodeje italských dluhopisů. Pod aktuální propad eura se podepsala italská politická krize, která dle některých investorů ohrožuje i samotné další působení Itálie v eurozóně.

Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny. A zatímco v minulosti panovaly obavy z ekonomických problémů Řecka či Portugalska, nyní další země z jihu Evropy zažívá otřesy na politickém poli.

Designovaný italský premiér Giuseppe Conte se v neděli vzdal jmenování do funkce. U prezidenta Sergia Mattarelly totiž neuspěl s návrhem na sestavení vlády. Prezidentovi vadil euroskeptik Paolo Savona, který měl být ministrem financí a u něhož se prezident obával, že by se mohl pokusit dostat Itálii z eurozóny.

V Itálii to vře. A dopadá to i na euro

Hlasy proti eurozóně v Itálii nabývají na síle. A celá krize má dopady i na kurz eura. „Rozruch kolem sestavování vlády v Itálii, kde chtějí euroskeptické strany Liga a Hnutí pěti hvězd vytvořit koalici, vylekal dluhopisové trhy,“ uvedl nyní analytik Manfred Hübner ze společnosti Sentix. Protiimigrační a euroskeptická Liga a protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) mají většinu zákonodárců v obou komorách parlamentu.

Prezident Mattarella však přesto v pondělí pověřil sestavením vlády ekonoma Carla Cottarelliho, který v minulosti pracoval na vedoucích postech v italské centrální bance a v Mezinárodním měnovém fondu (MMF). Předpokládá se však, že Cottarelliho vláda nezíská důvěru parlamentu a zemi jen dovede k předčasným volbám.

Nejistota kolem dalšího dění v Itálii, do kterého nyní opět i někdejší premiér Silvio Berlusconi, lídr pravicové strany Vzhůru, Itálie, tak pokračuje a atmosféra v průběhu italské politické krize houstne.

Babiš je s korunou spokojený

I v Česku přitom delší dobu probíhá debata o tom, zda má vstoupit do eurozóny, či nikoli. ČR se k tomu zavázala, současný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) však na něco takového nijak nepospíchá. Eurozóna pro něj není prioritou.

„Jsem spokojený s českou korunou. My jsme v pohodě a myslím, že kdyby se náhodou něco stalo, tak já považuju intervence České národní banky za blahodárné pro naši ekonomiku,“ uvedl Babiš o víkendu na festivalu Re:publika v Brně při debatě o Evropské unii.

Společná evropská měna euro byla podle Babiše v případě Řecka a Itálie experimentem. Babiš také podotkl, že bude Slovensku držet palce, aby nemuselo platit řecké a italské dluhy, neboť debaty se účastnil také slovenský premiér Peter Pellegrini.

Druhá nejzadluženější země v eurozóně

Itálie je přitom po Řecku nejzadluženější zemí v eurozóně. A šéf italské centrální banky Ignazio Visco dnes varoval, že Itálii hrozí ztráta důvěry investorů.

Nyní panují obavy i z toho, že se italské akcie propadly na desetiměsíční minimum. Na propadu italského akciového trhu se velkou měrou podílejí banky, které se dostaly pod výrazný tlak kvůli výprodeji dluhopisů italské vlády. Obchodování s akciemi některých bank bylo kvůli příliš vysokému propadu kurzu pozastaveno, uvedla agentura Reuters.

Obavy na trhu: Může Itálie „prásknout dveřmi“?

Také trh je znepokojen vyhlídkami na nové italské parlamentní volby, které by se mohly odehrát již v září či říjnu a které řada investorů vnímá jako referendum o postavení Itálie v EU a jejím členství v eurozóně. Hrozí snad dokonce odchod Itálie z EU? Obchodníci se obávají, že nové volby ještě více upevní pozici euroskeptických stran.

Počet investorů, kteří v příštích měsících očekávají odchod minimálně jedné členské země z eurozóny, se přitom kvůli politické krizi v Itálii výrazně zvýšil. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sentix. Tzv. index rozpadu eurozóny se v květnu více než zdvojnásobil na 13 procent z dubnových 6,3 procenta.

Index je založen na průzkumu mezi zhruba tisícovkou investorů. Jeho hodnota zůstává hluboko pod rekordními úrovněmi nad 70 procent, na které se index vyšplhal v roce 2012. Tehdy to bylo v důsledku dluhové krize v eurozóně. Průzkum ukázal, že odchod Itálie z eurozóny teď očekává 11,3 procenta investorů, zatímco v dubnu to bylo 3,6 procenta.

Chystají se masové protesty

Napjatá situace v Itálii přitom neutichá. Vůdce M5S Luigi Di Maio označil pověření Cottarelliho na sestavení nové vlády za absurdní, protože bývalý funkcionář italské centrální banky a MMF „nebyl nikým zvolen“.

Di Maio, který v neděli hovořil dokonce o možnosti zahájení procesu sesazení prezidenta pro neschopnost vykonávat úřad, což se už M5S jednou marně pokusilo prosadit proti předchozí hlavě státu Giorgiu Napolitanovi, vyzval také k „masové mobilizaci“ a demonstraci proti prezidentovi Mattarellovi. Protestní akce by se měla konat už v sobotu 2. června na Den republiky, tedy výročí založení Italské republiky v roce 1946.

agfor ( 29. května 2018 15:13 )

Prudce klesá ? To znamená co, že už bude výhodný nákup na dovolenou, protože se konečně dostane na úrověň 1,50 Kč za 1€ ? Nebo ten pokles díky českým překupníkům v bankách ani nepoznáme. A co bude dělat centrální banka s těmi miliardami Eur, které nakoupila při kurzu 27 Kč ze 1€ ? Asi se to odepíše do ztrát, protože bankéři za nic nemohou.

TrojanSlovakia ( 29. května 2018 15:06 )

 Ťahá so sebou dolu aj českú korunu, maďarský forint a poľský zlotý. Ekonomicky naviazané na Eurozónu. Tieto meny sa prepadajú aj voči EUR.

maruch ( 29. května 2018 14:36 )

Evropská Unie se nakonec zlikviduje sama.

Zobrazit celou diskusi