Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Německu najel náklaďák do lidí na restaurační zahrádce. Pachatel se zastřelil

Autor: jer, ČTK, Darina Jíchová - 
7. dubna 2018
20:50

Při najetí malého nákladního automobilu do skupiny lidí sedících na zahrádce restaurace Kiepenkerl v centru západoněmeckého Münsteru bylo několik osob zabito a další byli zraněni. Podle informací serveru listu Westfällische Nachrichten jsou mrtví nejméně tři, zraněných je podle něj zhruba 30. 

Dodávka zjevně najela do lidí, kteří si užívali letního posezení před restaurací Kiepenkerl, což je tradiční podnik uprostřed historického centra města. „Řidič se zastřelil,“ řekla agentuře AFP mluvčí policie a potvrdila, že zhruba třicítka lidí byla zraněna. 

Při útoku zahynuli čtyři lidé, včetně pachatele. Šest ze zraněných je v ohrožení života. Podle policie nic nenasvědčuje islamismu. Policie nejprve mluvila o čtyřech obětech, ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Herbert Reul však novináře dnes večer informoval o třech mrtvých. 

Reul rovněž potvrdil, že čin podle všeho nemá spojitost s islamistickým extremismem. Ministr řekl, že při dnešní události zahynuly dvě oběti a pachatel. „Dohromady jsou to tři,“ potvrdil počet mrtvých. Policie dosud hovořila o čtyřech mrtvých a 20 zraněných.

Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Ulrike Demmerová na twitteru uvedla, že kancléřství myslí na oběti a jejich rodiny a událost v Münsteru označila za „strašnou zprávu“.

Soustrast obětem a jejich rodinám už vyjádřilo několik německých politiků včetně prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a kancléřky Angely Merkelové. Kondolovali také například předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, francouzský prezident Emmanuel Macron a na twitteru i bývalý katalánský separatistický premiér Carles Puigdemont, který je nyní v Německu. Merkelová a německý ministr vnitra Horst Seehofer rovněž ujistili, že policie učiní vše pro vyšetření činu.

První informace o pachateli

Podle informací deníku Süddeutsche Zeitung a stanic NDR a WDR najel dnes v západoněmeckém Münsteru do lidí 49letý Němec s psychickými problémy. Nic nenasvědčuje teroristickému útoku. Ministr Reul potvrdil informace médií, že za volantem seděl německý občan. Nic v tuto chvíli nenasvědčuje islamistickému pozadí činu, řekl regionální politik. Dodal ale, že vyšetřování je vedeno všemi směry.

Řidič dodávky Jens R. měl v letech 2014 a 2016 psychické problémy, informovala německá média. Podle informací televize ZDF se řidič už v minulosti pokusil o sebevraždu. Policie o něm údajně měla záznamy kvůli drobné kriminalitě.

Policie podle médií hledala v bytě muže výbušniny, v dodávce, kterou najel do lidí, se totiž našel podezřelý předmět a podle médií panovaly obavy, že by mohlo jít o výbušninu. Podle informací zpravodajské televize n-tv už ale nehledá další případné podezřelé. Podle agentury DPA bylo dnes v centru Münsteru v době incidentu větší množství policistů než obvykle kvůli plánované demonstraci Kurdů. Policisté tak mohli být rychle na místě.

Informace pro Čechy v Münsteru

České ministerstvo zahraničí nemá informace o případných obětech z řad českých občanů, řekla mluvčí resortu Irena Valentová. Dodala, že Černínský palác je ve spojení s ambasádou v Berlíně, která situaci sleduje ve spolupráci s německými bezpečnostními orgány.

Ministerstvo doporučilo návštěvníkům Münsteru zvýšenou opatrnost. Mají se řídit pokyny bezpečnostních složek a v případě potřeby kontaktovat nouzovou linku zastupitelského úřadu v Berlíně (+491702479956).


Fotografie z německého Münsteru, kde dodávka najela do sedících lidí. Incident má několik mrtvých. Fotografie z německého Münsteru, kde dodávka najela do sedících lidí. Incident má několik mrtvých. | reprofoto/twitter

Na místě zasahovali hasiči a policisté a záchranáři. Policie okolí uzavřela a na Twitteru vyzvala obyvatele, aby se oblasti vyhýbali a nechali záchranáře v klidu pracovat. Podle agentury Reuters policie potvrdila, že žádného dalšího podezřelého nehledá a předpokládá, že nebezpečí už netrvá, rovněž varovala před spekulacemi a dodala, že situace je nepřehledná. Podle Spiegel Online policie pátrá také po výbušnině.

Dnešní událost připomíná předvánoční teroristický útok v Berlíně z roku 2016, kde tuniský islamista Anis Amri najel s nákladním vozem do davu lidí na vánočním trhu a zabil 12 lidí včetně jedné Češky.

Není to jediný incident, ke kterému v Německu tento víkend došlo. V noci z pátku na sobotu najel mladý muž do lidí stojících na chodníku. Pachatel, asi kolem 25 let, byl zřejmě opilý a vjel ve městě Chotěbuz do skupinky přibližně 10 osob, dva muže zranil a z místa nehody ujel. Není jasné, zda šlo o úmysl nebo náhodu, policisté uvedli, že se nejednalo o teroristický útok.

jity ( 8. dubna 2018 12:06 )

Jenomže ta Olga byla pos... když šla na popravu. Jí se nechtělo a bála se o sebe.

Zdeněk Kopečný ( 8. dubna 2018 11:21 )

V Německu v ulicích se už dnes spolu perou Turci a Kurdové, příště to možná budou Syřané, Afghánci, Somálci, černoši nebo kterou chásku si tam nechali nalézt. Mutti Merkel, ji si znovu zvolili; dobře jim tak. Kdysi si zvolili i Hitlera. Divný to národ . Jen ať nám ty svoje uzenáče necpou sem. Dík za Zemana a jeho postoj k živelné migraci .

Zdeněk Kopečný ( 8. dubna 2018 11:06 )

"Příklady táhnou" v celých dějinách. (Exempla trahunt = latinsky; znali i staří Římané). Teroristé jsou také pořádně vyšinutí, to je bez diskuze. Každá iracionální zaslepenost (i agresivita) je nenormální. Někteří se potřebují dostat do médií, aby si je všichni pamatovali, jak tady na světě za sebou práskli dveřmi .

montevideo ( 8. dubna 2018 10:51 )

Vždyť si je ti Němci vítali. Tak teď to mají.

radar666 ( 8. dubna 2018 10:07 )

A opět zafungovala německá cenzura.Jak se dalo předpokládat,německá oficiální místa označila pachatele za psychicky narušenou osobu.Že to byl teroristický čin nelze pochybovat už z toho důvodu,že ještě před oficiálním výrokem úřadů,sdělila policie ,že u pachatele našla několik kalašnikovů,granáty a dělbuchy.Prý něco chystal.Ale jelikož kancléřka zakázala spojovat tyto události s migranty,musí média pachatele označovat jako blázny ! A tak se vesele veřejnosti lže! Kam se na frau Merkel hrabou s lhaním komunisti !Vlastně vždyť ona má jistě školení od STAZI!

Zobrazit celou diskusi