Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kupčení s dětmi: Dívky mizí z uprchlických táborů a jsou prodávány jako prostitutky

Autor: Darina Jíchová - 
21. března 2018
20:02

Mladé dívky mizí z rohingských uprchlických táborů. Podle všeho jsou unášeny a někdy dokonce pašovány za hranice Bangladéše. Dívky pak pracují jako prostitutky, tyto praktiky potvrdil tým investigativních novinářů stanice BBC.

Mnoho dívek má zkušenosti s prostitucí, podle jejich slov je to někdy jejich jediný způsob obživy. Anwara (14) uprchla z Barmy poté, co byla její rodina zavražděna během etnické čistky. Po cestě do Bangladéše hledala pomoc. „Zastavila u mě dodávka, bylo v ní plno žen a zeptaly se mě, jestli chci svézt,“ vypověděla, že k ženám přisedla. Slíbily, že ji dopraví do bezpečí. Místo toho ale zamířily do nedalekého města Cox’s Bazar.

Rohingské dívky mizí z uprchlických táborů, pašeráci je prodávají jako prostitutky. Rohingské dívky mizí z uprchlických táborů, pašeráci je prodávají jako prostitutky. | Reuters

„Zastavily v přístavu, k dodávce pak přišli dva chlapci. Vyhrožovali mi nožem, nakonec mě zbili a znásilnili mě. Nechtěla jsem s nimi nic mít, ale jít mě nenechali,“ uvedla Anwara. Musela pak pracovat jako prostitutka.

Přístavní město Cox’s Bazar se nachází nedaleko uprchlického tábora. Rohingové jsou si kupčení s dětmi vědomi a snaží se své dcery chránit, ale mnoho dívek zláká nabídka práce a nového života. Chtějí jen pomoct svým rodinám, místo toho skončí jako prostitutky.

Vyšetřování novinářů

Novináři z BBC a lidé z neziskovky Foundation Sentinel, která bojuje proti vykořisťování dětí, se vydali do Bangladéše, aby situaci prošetřili. Rohingské rodiny jim nabídly plnou spolupráci, jejich děti – nejčastěji dcery, prý často dostávají nabídky na práci v Dháce. Většinou jde o zaměstnání v hotelových kuchyních.

Rohingové ale dobře ví, že se jedná o podvod. Za nabídkou práce většinou stojí pašeráci lidí, kteří dívky pak prodají jako pracovní nebo sexuální otrokyně. Masuda (14) má s pašeráky osobní zkušenost. „Do tábora přišla žena a nabídla mi práci. Je to taky Rohingka, žije tady ale už dlouho, všichni ji známe. Věděla jsem, co se se mnou stane. Jenže… nic tu pro mě není. Znásilnili mě už na cestě z Barmy. Potřebuju peníze, jsem tu sama, moje rodina zahynula při čistce. Charita mě zachránila, říkali, že jsem ještě dítě, ale já nevím, jak jím být,“ svěřila se Masuda.

Pohřešované dcery

Většina dívek ale nesdílí její osud a do tábora se už nikdy nevrátí. Mezi Rohingy je mnoho rodičů, kteří doufají, že své dcery ještě uvidí. Mnozí naivně věří, že jejich děti mají lepší život než oni. „Všude je líp než tady,“ uvedla jedna z matek, jejíž dcera se pohřešuje.

Novináře především zajímalo, jak k pašování dochází. Začali se proto ptát po menších hotelech, o kterých je známo, že nabízí pokoje pro sex s prostitutkami, jak si obstarat noc s mladou rohingskou dívkou. Do dvou dnů se jim podařilo získat číslo na místního pasáka. Novináři o svém jednání informovali místní policii a s jejich pomocí ve vyšetřování pokračovali.

 

Nabídka dívek je široká

„Dětí a mladých dívek máme dost, ale proč chcete zrovna Rohingky? Ty jsou nejšpinavější,“ řekl jim na domluvené schůzce pasák. Reportéři následně uvedli, že jim byly nabídnuty dívky ve věku od 13 do 17 let. „Bylo šokující, kolik dětských prostitutek mají,“ divil se jeden z novinářů. „Dlouho u nás nevydrží, většinou si je koupí místní a vezmou domů. S dětmi je navíc mnoho starostí, chceme se jich zbavit co nejdříve,“ uvedl jeden z pasáků.

Novináři si pak objednali dvě dívky do prominentního hotelu v Cox’s Bazaru, před hotelem čekala policie. Pašeráci přivezli dívky na čas a policisté okamžitě zakročili a zatkli je. Díky shromážděným důkazům následně zadrželi i pasáka, který obchod zprostředkoval. Dívek se ujala organizace Foundation Sentinel.

Poptávka na Facebooku

Jedna z nich odmítla zůstat v péči sociálních pracovníků, uvedla, že bez svého „zaměstnání“ není schopná se postarat o své sourozence. Nicméně jejich výpověď pomohla novinářům. Pasák prý zásoboval rohingskými dětmi i země jako Nepál nebo Indie. Policie následně objevila skupinu na Facebooku, přes kterou se pašeráci s místními pasáky domlouvali. Chlapce a dívky pak přepravovali například indickým pedofilům, kteří o ně ve facebookové skupině projevili zájem.

Policie nechala stránku zablokovat a pátrá po jejích uživatelích. Její mluvčí uvedl, že o situaci věděli, ale netušili, že se jedná o tak obrovskou pašeráckou síť, která přesahuje hranice jejich státu. Případ dál řeší, nicméně prostituce je v Bangladéši velkým problémem a chaos, který způsobil příliv rohingských uprchlíků, ho podle místních policistů ještě zhoršil.

 

Zobrazit celou diskusi