Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Buldozery zahrnou masové hroby. Barmská vláda ničí důkazy masakru muslimů

Autor: Darina Jíchová - 
20. února 2018
15:00

Na rozkaz barmské vlády vyjely buldozery do oblasti Arakanského, nově zvaného Rakhinského, státu, kde v létě 2017 došlo k hromadnému vyvražďování rohingských muslimů. Jejich úkolem je srovnat se zemí zbytky vesnic a zakrýt stopy po dvou masových hrobech, které byly ve státě odkryty. Vláda tak chce zničit všechny důkazy toho, že tam loni došlo k masakru, při kterém zahynuly tisíce lidí, napsal o tom deník The Guardian.

Humanitární organizace se domnívají, že vláda po sobě „zametá“ stopy. Nevládní organizace The Arakan Project poskytla novinářům video, na kterém jsou vidět buldozery, jak likvidují vesnice. Vláda dokonce nechala pokácet i stromy. První vesnice byly zlikvidovány na území, kde byly odhaleny masové hroby s těly zabitých Rohingů.

Vláda ničí důkazy

„Místa dvou masových hrobů, o kterých víme, byla minulý týden srovnána se zemí. Veškeré důkazy o tom, co se v oblasti stalo, byly zničeny,“ oznámila ředitelka organizace Chris Lewaová. „Buldozery patří soukromým firmám, přijely sem z centra státu. Je jasné, že jsou tady na rozkaz vlády,“ dodala.

Buldozery ničí rohingské vesnice. Buldozery ničí rohingské vesnice. | reprofoto/youtube

Mnoho Rohingů, kterým se podařilo z Barmy utéct, vypovědělo o zvěrstvech, k nimž v jejich vesnicích docházelo. Mučení, bití, znásilňování, popravy i dehonestování ostatků. Lidé uvedli, že jejich příbuzné a známé barmští vojáci rozřezali a buď spálili, nebo naházeli do mělkých hrobů a nechali je tam. „Jsme rádi, že jsme si zachránili život,“ řekl jeden z Rohingů, který nyní žije v uprchlickém táboře v Bangladéši. On a dalších 700 tisíc Rohingů ze země uprchlo během etnické čistky, která začala v srpnu 2017.

Genocida v Barmě

OSN označila situaci za „humanitární noční můru“ a opakovaně vyzvala tamní vládu, aby jednala a zabránila dalšímu násilí. Zpravodajové OSN mluví o genocidě. Barma ale odmítá, že by v zemi došlo k etnické čistce, rovněž popírá existenci masových hrobů. Vláda zakázala vyslancům OSN a novinářům vstup do země.

Buldozery se nakonec objevily i v dalších částech Arakanského státu, ničí všechny původně rohingské osady. Trosky jsou pak páleny. OSN kontaktovala barmskou vládu a zeptala se, proč dochází k destrukci rohingských vesnic. „Ne rohingských, ale bengálských,“ opravil OSN mluvčí barmské vlády Zaw Htay. „Místní zastupitelstvo pouze čistí oblast, nikdo tam nežije a půda se bude moct lépe využít,“ dodal.

Rohingové? Ne, jsou to Bengálci

Na otázku o masových hrobech Htay odpověděl: „O čem to mluvíte? Dokud nám neposkytnete nějaký jasný důkaz, je to pouze slovo Bengálců proti našemu, jste snad jejich lobbisti?“ Barmská vláda označuje Rohingy za Bengálce, tedy za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, kteří nemají v jejich zemi co dělat.