Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ženy znásilnili, všechny postříleli a šli na kuře: Svědek popsal masakr své vesnice

Autor: Darina Jíchová - 
5. února 2018
14:28

Nazmul Islam (60), bývalý barmský voják, byl svědkem toho, jak byla zničena jeho vesnice Tula Toli. Vláda do bydliště velké rohingské menšiny poslala armádu. Vojáci nejprve vyvedli lidi z jejich domů, ženy znásilnili a pak je všechny postříleli, vypověděl Islam. „Pozoroval jsem, jak vypalují můj domov. Když skončili, řekli, že mají chuť na kuře na kari a šli se najíst,“ dodal zlomeně. Jeho svědectví přinesl deník The Guardian.

„Seděl jsem stranou a pozoroval, jak místní buddhisté připravují pro vojáky jídlo,“ uvedl, že tomu nemohl uvěřit. Hostili lidi, co ještě před hodinou znásilňovali jejich sousedky a masakrovali jejich sousedy. „Stalo se to pozdě odpoledne, vzpomínám si na zápach pálícího se masa. Poručík pak najednou vykřikl: Potřebujeme tak 100 porcí rýže a kuřete na kari. Přineste nám to,“ poručil přihlížejícím.

Krutost a brutalita ho nepřekvapily

Islam dodal, že ho krutost vojáků pobouřila, ale nepřekvapila. Býval jedním z nich, teď ve výslužbě působil v zastupitelstvu vesnice. Vypověděl, že se narodil jako buddhista, ale protože se zamiloval do rohingské ženy, konvertoval k islámu. Během masakru jeho žena a pět dětí utekly do Bangladéše. Jeho ještě nějaký čas drželi v Barmě, ale podařilo se mu odjet za nimi.

„Chtěli, abych se vrátil k buddhismu, ale po tom, co jsem viděl? Jenom jsem tam seděl, před očima se mi neustále míhaly scény z jejich útoku,“ řekl Islam. Jeho příběh koresponduje s výpověďmi rohingských uprchlíků. A je dalším střípkem v tragédii, ke které v Barmě došlo. OSN mluví o humanitární krizi, kdy 650 tisíc muslimských Rohingů pod hrozbou náboženské čistky uteklo ze země do Bangladéše.

Při čistce zemřelo 6 tisíc muslimů

Lékaři bez hranic odhadují, že během perzekucí bylo zabito 6700 lidí, ve vesnici Tula Toli pak 1179. Minulý týden agentura AP oznámila, že našla důkazy o 5 masových hrobech, které se nachází u vesnice Gu Dar Pyijn. Barmská armáda a její velitelé tvrdí, že obvinění tisku jsou smyšlená. Barma a Bangladéš se dohodly na repatriaci uprchlíků zpátky do Barmy, ale Rohingové mají strach a vrátit se nechtějí.

„Naprosto tomu rozumím. Muslimové věří tomu, že je chce barmská vláda zcela zlikvidovat a není se čemu divit,“ uvedl Islam. Muž sloužil v armádě do roku 1983, pak odešel a usadil se v Tula Toli a oženil se s buddhistickou ženou. Zamiloval se ale do muslimské ženy, která u nich pracovala. „Byla vtipná a smělá, ale viděl jsem, jak ji ničí, čemu musí čelit její lidé,“ popsal ji.

Kvůli lásce konvertoval k islámu

Islam se rozvedl se svou první ženou a vzal si muslimku. Společně přesídlili do rohingské části vesnice, mají spolu pět dětí, čtyři syny a jednu dceru. „Žili jsme v klidu, vychovávali děti a pak i první vnoučata. To se změnilo 30. srpna, do vesnice vtrhla armáda a začala svoje řádění, moje žena a děti jen taktak uprchly,“ vypověděl Islam. „Máme příkaz je všechny zabít,“ řekli mu vojáci. „Nejdřív se nic nedělo, ale potom to začalo. Zvuk kulek, křik žen a pak oheň a zápach. Buddhistům řekli: Jestli máte nějaký problém, taky vás zabijeme.“

„Než vesnici zapálili, vyrabovali naše domy. Vojáci mě zbili, nutili mě, abych se zřekl víry. Jsi náš bratr, říkali. Tohle je naše země, opakovali. Jestli je tohle moje země, pak tady nechci být,“ prohlásil. „Jednu noc se mi naskytla šance, vojáci se opili a já jsem mohl utéct. Moje žena omdlela, když mě viděla, myslela, že jsem mrtvý,“ dodal Islam. V Tula Toli patřili mezi bohatší obyvatele, měli velký dům, stádo krav a buvolů a kuřata. Teď žijí na okraji uprchlického tábora v malém stanu a nemají nic.

Rohingové v uprchlickém táboře. Rohingové v uprchlickém táboře. | Reuters

Islam útěku nelituje

„Ničeho nelituju. Já jsem byl v Barmě svobodný, mohl jsem jít, kam jsem chtěl. Moje žena a děti ale ne. Zabili by je, teď sice nic nemáme, ale žijeme. Viděl jsem tolik mrtvých, žen, dětí, mužů. Jsem rád, že moje rodina z toho vyvázla,“ řekl nakonec.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi