Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Utekl jsem z Alcatrazu,“ tvrdí muž. Kvůli rakovině chce zpět za mříže

Autor: Darina Jíchová - 
26. ledna 2018
15:24

Sanfranciská policie před pěti lety obdržela dopis, jehož autor tvrdil, že je jedním ze tří vězňů, kterým se jako jediným povedlo utéct z jedné z nejstřeženějších věznic světa, Alcatrazu. V roce 1962 se skutečně podařilo třem mužů z ostrovního vězení uprchnout. Jednalo se o Johna Anglina, jeho bratra Clarence a jejich spoluvězně Franka Morrise. Pravost dopisu je ale nejistá.

Autor dopisu tvrdí, že je John Anglin. „Jmenuji se John Anglin,“ začíná. „Z Alcatrazu jsem utekl v roce 1962. Náš plán vyšel a všichni tři jsme to zvládli, ale bylo to těsné,“ píše Anglin. Do dnešního dne se případ jejich útěku nevyřešil a policie po nich stále pátrá. Jejich fotografie z doby zatčení byly upravené počítačovým programem, díky němuž mají policisté představu, jak by muži vypadali dnes.

Dopis jako prostředek vyjednávání

Podle autora se všichni tři muži dožili vysokého věku. Morris prý zemřel v roce 2005 a Clarence Anglin o tři roky později. Pisatel se snažil pomocí dopisu s autoritami vyjednávat. „Pokud dopis zveřejníte, slibuju, že půjdu zpátky do vězení, ale jen na rok. Chci taky, abyste mi zajistili lékařskou pomoc. Pokud moje podmínky splníte, napíšu vám adresu domu, kde teď bydlím,“ uvedl Anglin. „Je mi 83 let, mám rakovinu. Můj zdravotní stav je vážný,“ dodal.

Věznice Alcatraz Věznice Alcatraz | reprofoto/twitter

Policie se však rozhodla dopis nezveřejňovat. Anglin rovněž napsal, že většinu života na útěku prožil v Seattlu, osm let pak strávil v Severní Dakotě. V době, kdy odeslal svoje svědectví, pobýval v Jižní Kalifornii. Sanfranciský okrsek předal dopis k přezkoumání federální službě US Marshals, která se případem zabývá od roku 1978.

Forenzní technici a grafologové dlouho dopis zkoumali, porovnávali písmo autora s rukopisem všech tří trestanců. Nedokázali však s přesností určit, zda ho skutečně napsal John Anglin. Veřejnost se o jeho existenci dozvěděla od anonymního zdroje, který jeho sken poslal sanfranciské televizní stanici KPIX.

Růže pro matku

Synovec bratrů Anglinových David Widner řekl tisku, že jeho babička pravidelně dostávala růže se vzkazem od Johna a Clarence. Kytice k nim domů začaly chodit několik let po jejich útěku. „Nevím, jestli se mi chce věřit tomu, že se John po tolika letech rozhodl někoho přímo kontaktovat,“ uvedl Widner. „Píše, že má rakovinu a že je na tom špatně. Myslím, že jako první by napsal rodině,“ dodal. Rovněž kritizoval policii za to, že jim existenci dopisu zatajila.

Trojice mužů byla odsouzená za loupež v bance. Jejich čin ukázal, že Alcatraz není neproniknutelnou pevností, za jakou byl do té doby považován. Věznice byla označována za jedno z nejhorších míst, odkud nikdy nikdo neuprchl. Mužům se to ale podařilo. Podle všeho strávili měsíce kopáním tunelu, používali lžíce. Z pršiplášťů si vyrobili vor a přeplavili se na pevninu. Od té doby je nikdo neviděl.

Z Alcatrazu je turistická atrakce

Alcatraz byl uzavřen rok po jejich útěku. Bývalé vězení je oblíbenou turistickou atrakcí, za rok celu Johna Anglina navštíví miliony lidí. Jejich příběh byl několikrát zfilmován, nejznámější je asi verze z roku 1978 s Clintem Eastwoodem Útěk z Alcatrazu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi