Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Novináři známé agentury dostali v Barmě sedm let. Kauzu prý „ušila“ tamní policie

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
3. září 2018
07:55

Dva reportéři agentury Reuters byli v pondělí v Barmě odsouzeni k sedmi letům vězení za nelegální držení oficiálních dokumentů. Případ je považován za test demokracie v této asijské zemi, píše agentura Reuters o kauze svých pracovníků.

Ťjo Sou U (28) a Wa Lone (32) byli zadrženi loni 12. prosince na předměstí Rangúnu a obviněni byli ze získání tajných státních dokumentů. Hrozilo jim až 14 let vězení.

Zadrženi byli poté, co se sešli se dvěma policisty, kteří působili v barmském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při jejich tažení proti Rohingům.

Spor o tajné dokumenty

Soudce Ye Lwin uvedl, že obžalovaní porušili zákon, když shromáždili a získali důvěrné dokumenty. Novináři vinu nepřiznali. Tvrdí, že policie jim dokumenty podstrčila. Před soudem uvedli, že listiny jim předali dva policisté těsně předtím, než byli zatčeni. Jeden svědek jejich výpověď potvrdil.

„Dnešek je smutným dnem pro Barmu, pro zpravodaje Reuters... a pro média všude na světě,“ uvedl dnes v prohlášení šéfredaktor Reuters Stephen Adler. „Tito dva obdivuhodní reportéři už strávili téměř devět měsíců ve vězení v důsledku falešných obvinění, které mají za cíl je umlčet a zastrašit média... Bez jakýkoliv důkazů o vině a navzdory přesvědčivým důkazům o tom, že na falešném obvinění se podílela policie, je dnešní verdikt odsuzuje k dalšímu odnětí svobody a schvaluje nesprávné chování bezpečnostních složek,“ pokračoval Adler.

Nespravedlivý rozsudek

„Je to (verdikt soudu) velký krok zpět pokud jde o přechod Barmy k demokracii, staví se proti spravedlnosti a svobodě slova a barmská vláda ho musí urychleně napravit,“ zdůraznil šéfredaktor Reuters. Uvedl, že nehodlá přihlížet nespravedlnosti páchané na dvou novinářích a zváží, zda v nadcházejících dnech nepožádá o pomoc mezinárodní společenství.

Znepokojení nad dnešním rozsudkem vyjádřili také velvyslanci USA a Británie v Barmě. „Je to velmi znepokojující pro každého, kdo zde bojoval za svobodná média. Myslím, že je nutné si položit otázku, zda tento proces zvýší nebo sníží důvěru obyvatel Barmy v justici,“ uvedl americký velvyslanec Scot Marciel.

„Mluvím zde za britskou vládu a členské státy EU, jsme velmi zklamáni tímto verdiktem... Svoboda slova a spravedlnost jsou pro demokracii zásadní a tento případ na to vrhl dlouhý stín,“ uvedl britský velvyslanec Dan Chugg.

Zobrazit celou diskusi