Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Olympiáda v Pchjongčchangu je laboratoří pro mobily. Testují tu supersíť 5G

Autor: ivm - 
20. února 2018
05:47

Diváci na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu mohou kromě sportovních výkonů vidět také pokrok v mobilní komunikaci. Místo konání je totiž pokryté sítí 5G, která je stonásobně rychlejší než 4G, ke které se postupně „prokousáváme“ v Česku. Novinku v Koreji testuje Intel se Samsungem, firmy světu ukazují potenciál nové generace bezdrátových datových přenosů, všiml si web televize CNN.

Vysokorychlostní síť nachází využití například při přenosu 360stupňových přímých přenosů. Ty snímají stovky kamer rozmístěných okolo sportovišť. Diváci tak mohou sledovat například závody v lyžování či snowboardcrossu v reálném čase a ze všech úhlů. Videopřenosy z více kamer jsou využívány i při dalších sportech, jako je například krasobruslení nebo boby.

Některé takto zachycené disciplíny jsou na určených stanovištích propojeny i s možností přenést se přímo do dění závodu skrze virtuální realitu. V olympijském parku 5G síť využívají také samořídící autobusy, které mají místo oken zabudované displeje přehrávající obraz ze závodišť.

Širší nasazení v Tokiu v roce 2020

Na letních olympijských hrách za dva roky v japonském Tokiu se představí ještě pokročilejší technologie. Intel tvrdí, že novinky z Pchjongčchangu jsou „páteří“ toho, co firma předvede na hrách v Tokiu v roce 2020. „Mnoho lidí ještě netuší, kolik toho 5G umí. Už to není jen o chytrém telefonu v kapse,“ uvedl zástupce Intelu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi