Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Stanu se profesionálním střelcem: Valentýnský střelec se při výslechu přiznal

Autor: ČTK - 
16. února 2018
06:50

Nikolas Cruz obviněný ze střelby, při níž ve středu ve střední škole v americkém městě Parkland na Floridě přišlo o život 17 osob, se k činu přiznal. Třináct zraněných přeživších je stále hospitalizováno, dva z nich jsou ve vážném stavu. Masakr patří mezi deset nejtragičtějších případů střelby na školách ve světě; je to také sedmnáctý letošní případ střelby v prostorách školy, nebo v jejím okolí v USA.

Cruz začal střílet před školou odpoledne místního času v době, kdy končilo vyučování. Venku zastřelil tři osoby. Uvnitř školy střílel do pěti učeben, v nichž zabil 12 lidí. Dva lidé zemřeli v nemocnici později na následky těžkých zranění.

Útočník byl vyzbrojen legálně zakoupenou poloautomatickou puškou AR-15. Policistům řekl, že měl u sebe v batohu mnoho zásobníků. Později pušku a batoh zahodil a vmísil se do davu utíkajících studentů. Policie jej zadržela krátce po útoku.

Devatenáctiletý Nikolas Cruz je osiřelým adoptivním dítětem. Oba jeho adoptivní rodiče zemřeli, matka loni v listopadu. Po smrti matky se přestěhoval k jiné rodině. Ta měla za to, že trpí depresemi, což přičítala skonu adoptivní matky.

Před rokem byl Cruz ze střední školy Marjory Stonemanové-Douglasové, kde se masakr odehrál, z kázeňských důvodů vyloučen. Byl v péči psychiatrické kliniky, už rok tam ale nedocházel. Bývalí spolužáci jej popisují jako nesmělého, jako samotáře či jako podivína. Byl členem ozbrojené skupiny bělošských extremistů pod názvem Clearwater Republic of Florida.

V jednom písemném příspěvku pod videem YouTube údajně tvrdil: „Stanu se profesionálním školním střelcem.“ Na tento výrok upozornil loni v září jeden vloger americkou FBI. Ta uvedla, že komentář na serveru YouTube vyšetřovala, ale nedokázala autora příspěvku identifikovat. Příspěvek pocházel z uživatelského účtu nesoucího jméno Nicolas Cruz, napsala agentura AP.

Sousedé z ulice, kde Cruz žil, uvedli, že je děsil tím, že v okolí střílel veverky, králíky a také slepice, které chovali na dvorcích. „Zabíjení zvířat nepředstavovalo pro toho mladíka žádný problém,“ řekla agentuře AP Rhonda Roxburghová, která v sousedství žila několik let.

Monikay ( 16. února 2018 10:56 )

Takže vzhledem k zabíjení zvířat jasný psychopat. Aspoň v tom ho mohla adoptivní rodina korigovat, ale v USA asi výchova moc mezí neklade. Jinak musím říct v tomto případě, že už od pohledu pěkný šílenec!!! Špatné je, že řada z těchto zmetků jsou tiší hoši, od kterých to nikdo nečeká....

Zobrazit celou diskusi