Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíc trestů smrti za rok: Bez soudu zabili v Kongu i děti

Autor: Darina Jíchová - 
28. ledna 2018
11:43

Mírová mise OSN předložila zprávu, podle které vojenské jednotky, milice a policie za poslední rok vykonaly 1176 mimosoudních trestů smrti. Jejich zjištění zvýšilo obavy organizace, která situaci podrobně sleduje, a násilí, k němuž v zemi dochází, ji velmi znepokojuje. Mezi mrtvými bylo nejméně 89 žen, alarmující je počet zabitých dětí, vojáci jich popravili zhruba 213, informoval o tom deník The Guardian.

Počet mimosoudních poprav za poslední dva roky rapidně stoupl, jednotky konžské armády jsou podle OSN zodpovědné za 64 % z nich. Mezinárodní humanitární organizace už dlouho poukazují na rostoucí vlnu násilí v zemi. Kongo se potýká s protivládními nepokoji spojenými s neochotou prezidenta Josepha Kabily opustit prezidentský úřad. Proti protestujícím nejčastěji brutálně zasahují nejrůznější milice.

Nepokoje v Kongu a brutální zásahy bezpečnostních složek. Nepokoje v Kongu a brutální zásahy bezpečnostních složek. | Reuters

Minulý týden bezpečnostní složky zastřelily nejméně šest lidí a několik desítek dalších zranily při demonstraci ve městě Kinshasa, kterou uspořádala tamní katolická církev. Lidé se opět dožadovali odstupu prezidenta, kterému vypršel mandát už v prosinci 2016. Stovky demonstrantů byly zatčeny. 

Protesty vede katolická církev

Katolická církev převzala v Kongu roli opozice a vede boj proti pokračující vládě Kabily. Kardinál Laurent Monsengwo, představený katolíků v zemi, tento týden útok vojáků odsoudil. „Jak mohou zabíjet děti, ženy a muže, mladé i staré. Lidé tam jen stáli, zpívali náboženské písně a recitovali Bibli. Jediné, co nesli, byly růžence a krucifixy. Tohle byla klidová prodemokratická demonstrace. Změnila se snad naše země ve vězení?“ nechal se slyšet Monsengwo.

OSN se domnívá, že za rok 2017 došlo v Kongu k 6497 porušení lidských práv. Stát je nestabilní a ve vůbec nejhorším stavu je provincie Kaisa, kde bylo zabito 752 lidí. Výtržnosti v oblasti vyvolal kmenový náčelník Kamwina Nsapu, který se vzbouřil proti Kabilově vládě. Jeho vzpoura byla potlačená v srpnu 2016. Nsapu a 3 tisíce jeho lidí byli zastřeleni, další milion ze země ze strachu uprchl.

kodlisko ( 28. ledna 2018 15:56 )

Tak že by jsme si je sem přitáhnuli nebo co? Vykopat neziskovky do p****e a hajdy pomáhat, peněz hromady a užitečných troubů z humanitního sektoru dvanáct do tuctu. Tak kde je problém, alou!

Zobrazit celou diskusi