Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Policisté, kteří v Plzni vytáhli zbraň na řidiče: Nebyli obviněni, zůstávají ve službě!

Autor: ljš, ČTK - 
5. ledna 2018
12:52

Video jejich nemístného chování obletělo internet, policisté, kteří loni na rušné silnici v Plzni zakročili se zbraní v ruce proti řidiči, jenž na ně blikal kvůli jejich stylu jízdy, ale dál zůstávají ve službě. Dokonce zatím ani nebyli obviněni. Případ dál prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Na její postup si stěžoval advokát řidiče, například kvůli tomu, že jeho klient nemůže nahlédnout do spisového materiálu k případu. Dozorující státní zástupce ale neshledal v postupu GIBS žádné pochybení. 

Loni v září zastavili dva vysoce postavení policisté plzeňského krajského ředitelství v civilu v civilním neoznačeném autě vůz řidiče z Karlovarska, který na ně předtím blikal. Na muže mířil jeden policista zbraní a dožadovali se dokladů, podle dřívějšího tvrzení mužova advokáta policisté řidiče i udeřili. Průkazy prý ukázali až po opakované žádosti řidiče. Mužův právník zveřejnil video z autokamery, které incident zachycuje a podal trestní oznámení.

GIBS dnešním prohlášením reagovala na zavádějící informace, které se v poslední době objevily v některých médiích a na internetu, řekl Mitáček. "GIBS koná v předmětné věci nadále prověřování, tedy dosud nebylo zahájeno trestní stíhání konkrétní osoby a ani nebyla věc ukončena. K úplnému a objektivnímu zjištění všech skutkových okolností případu jsou prováděny a naplánovány úkony trestního řízení, a to pod aktivním dozorem státního zástupce Krajského státního zastupitelství v Plzni," řekl.

Inspekce se ohradila i proti kritice, která na její adresu zaznívala kvůli údajné netransparentnosti vedeného řízení. Řidič kontrolovaného auta si stěžoval, že nemůže nahlédnout do spisu. "Nejen tato stížnost, ale i celý postup GIBS byl přezkoumán dozorovým státním zástupcem a nebylo shledáno žádné pochybení na straně inspekce. Důvody k takovému zákonnému postupu GIBS nemohou být námi zveřejněny ani dále komentovány," konstatoval Mitáček.

Oba policisté jsou dál ve služebním poměru. "Informace o jejich odchodu do civilu, které se objevily na internetu, nejsou pravdivé," uvedl Mitáček. Připomněl, že setrvání příslušníků ve služebním poměru nebo jejich odchod do civilu nemá vliv na vedené trestní řízení ani jejich výsluhové nároky.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání