Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Ježíšovi vojáci“ znásilňovali dívky i batolata. Dostali doživotí

Autor: Darina Jíchová - 
14. prosince 2017
15:46

Skupina jedenácti konžských vojáků byla odsouzena na doživotí za znásilnění 40 dívek ve věku od 18 měsíců do 12 let. Ke zločinům docházelo, když muži v letech 2013 až 2016 pobývali ve vesnici Kavumu v jihokonžské provincii Kivu. Vůdcem skupiny byl místní politik Frederic Batumike, informovala o tom stanice BBC.

Muži patřili k militantní organizaci Ježíšova armáda. Podle státního prokurátora znásilňovali na popud duchovního rádce, kterého najal Batumike. K útokům docházelo převážně v noci. Muži věřili v to, že panenská krev má nadpřirozenou moc. Zneužívání malých dětí jim mělo poskytnout mystickou ochranu proti nepřátelům. Aktivisté usilující o zastavení násilí na dětech a ženách v Kongu považují rozhodnutí soudu za první krok k potlačení brutality vojáků.

Spravedlnost pro oběti

„Tohle byla nutnost. Oběti na spravedlnost čekaly dlouho. Je to signál toho, že se někdo konečně rozhodl zakročit proti násilí, které je tady páchané na dětech,“ uvedl právník jedné z obětí Charles Cubaka Cicura. Soudní síň byla během čtení rozsudku přeplněná. Vojenský tribunál rozhodl, že muži z Ježíšovy armády „budou odsouzeni k doživotnímu vězení za zločiny proti lidskosti, zahrnující znásilnění a vraždy“.

Sexuální násilí na dětech a ženách je v Kongu opravdový problém. Sexuální násilí na dětech a ženách je v Kongu opravdový problém. | reprofoto/twitter

Žaloba zahrnovala 4 obvinění, a to ze znásilnění, vraždy, členství v rebelské ozbrojené skupině a nelegální držení zbraní. Před soudem stanulo 18 mužů, dva dostali pouze jeden rok vězení a dalších pět bylo zproštěno viny. Odsouzení musí zaplatit obětem znásilnění 109 tisíc korun jako kompenzaci, pozůstalým po obětech vražd pak 328 tisíc.

Znásilnění jako zbraň

Aktivista a gynekolog Denis Mukwege uvedl, že znásilnění se v Kongu používá jako zbraň. Sám za svou praxi ošetřil stovky žen a dívek. OSN označila Kongo za „světové centrum znásilnění“. Dlouho to však vypadalo, že veškerá snaha všech aktivistů je marná. Několik vyslanců za lidská práva dokonce z frustrace rezignovalo. Po včerejším soudu, ale věří, že vláda konečně začala se situací něco dělat.

jajas ( 14. prosince 2017 17:16 )

Ježíš všechno odpustí! Půjdeš se pomodlit několik otčenášů a můžeš jít zase do akce. Ježíš je to prostě taková výmluva! Nebo řeknou, že Ježíš to tak chtěl. Je mi z toho špatně.......

verka1 ( 14. prosince 2017 16:37 )

poslat na těžkou práci a pak zabít taková hovada.

silen ( 14. prosince 2017 16:17 )

...a měli jim ještě komisně amputovat pinďoury, aby si nemohli ve vězení užívat se spoluvězni!

Zobrazit celou diskusi