Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Navalnyj nesmí do volebního souboje s Putinem. U soudu neuspěl s odvoláním

Autor: ČTK, nkov - 
30. prosince 2017
13:50

Ruský nejvyšší soud v sobotu zamítl odvolání opozičního lídra Alexeje Navalného (41) proti zákazu volební komise, která odmítla jeho registraci jako kandidáta v prezidentských volbách v roce 2018. Informovala o tom agentura Reuters.

Navalnyj, který je nejvýraznější postavou ruské opozice, se odvolal proti pondělnímu rozhodnutí ústřední volební komise. Ta ho odmítla zaregistrovat jako kandidáta pro prezidentské volby s odůvodněním, že byl pravomocně odsouzen za závažný trestný čin. Navalnyj byl v květnu odsouzen k podmíněnému trestu pětiletého vězení za krádež v lesnickém podniku. Obvinění odmítl a proces označil za zpolitizovaný.

Navalnyj po rozhodnutí komise vyzval k širokému bojkotu voleb ruské hlavy státu, které jsou vypsány na 18. března. Volby označil za frašku, neboť se jich podle něj smějí zúčastnit jen dosavadní prezident Vladimir Putin a kandidáti, které si sám vybral. „Jít k takovým volbám znamená hlasovat pro lži a korupci,“ řekl. Už na 28. ledna přitom svolal celostátní akci, s níž chce svůj bojkot voleb podpořit. 

Demonstracemi proti korupci

Bloger Navalnyj se stal výrazným opozičním lídrem díky kritice korupce v nejvyšších patrech politiky a organizováním demonstrací. Letos v březnu svolal demonstrace proti korupci, kterých se po celém Rusku účastnilo na 60 tisíc lidí.

Už v červenci 2013 byl Navalnyj odsouzen k pětiletému trestu za zpronevěru v lesnickém podniku Kirovles. Tento rozsudek napadl u Evropského soudu pro lidská práva, který dospěl k závěru, že ruská justice porušila Navalného právo na spravedlivý soud. Loni v listopadu ruský nejvyšší soud rozsudek zrušil a nařídil nový proces, v jehož rámci dostal Navalnyj letos v únoru pět let vězení podmíněně a pokutu 500 tisíc rublů (dnes asi 187 tisíc korun).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi