Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Narozeninový dárek pro Putina? Opoziční lídr Navalnyj jde na 20 dní za mříže

Autor: base, ČTK - 
3. října 2017
15:00

Kreml v úterý varoval přívržence uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného před pořádáním nepovolených demonstrací. Navalnyj se měl v sobotu 7. října, kdy ruský prezident Vladimir Putin oslaví 65. narozeniny, setkat se svými stoupenci v Petrohradu, Putinově rodném městě. Toto pondělí ho ale moskevský soud poslal na 20 dní za mříže, právě za opakované pořádání akcí nepovolených úřady.

Navalnyj své uvěznění označil za narozeninový dárek Putinovi a podle agentury Interfax vyzval své stoupence, aby v tento den vyšli do ulic.

„Výzvy k nepovoleným akcím a shromážděním, veřejné výzvy (k tomu) odporují platným zákonům. Samozřejmě ti, kdo takto vystupují, jsou postihováni podle zákona,“ řekl novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Policie Navalného zadržela v pátek, když mířil za svými přívrženci v Nižním Novgorodu. Podle úřadů byl mítink nezákonný; Navalného tým ale tvrdí, že shromáždění bylo povolené. „Dříve mě zavírali za nepovolené demonstrace, teď za povolené,“ uvedl Navalnyj.

Navalnyj nyní pořádá volební kampaň před prezidentskými volbami, jež se v Rusku budou konat v březnu 2018. Podle ruských zákonů však kvůli svým předchozím odsouzením kandidovat nemůže.

List Kommersant upozornil, že za opakované odsouzení kvůli přestupkům – Navalnyj byl letos odsouzen již třikrát – opozičnímu vůdci hrozí, že dřívější pětiletý podmíněný trest za údajnou zpronevěru se změní v nepodmíněný.

Jiný opoziční předák, spisovatel Eduard Limonov, v úterý u soudu v Moskvě dostal pokutu 10 000 rublů (asi 3800 Kč) za porušení předpisů pro pořádání shromáždění. Levičácký opozičník Sergej Udalcov, který byl 23. září spolu s Limonovem v Moskvě na nepovolené demonstraci zatčen, byl podle agentury Interfax odsouzen k pěti dnům za mřížemi a jeho odvolání již bylo zamítnuto.

Podívejte se na video, kde lidé skandují proti Putinovi:


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 3. října 2017 19:35 )

Fašista Putler má zase strach, že půjde do kriminálu on sám.

Jardah775 ( 3. října 2017 15:25 )

sosacek ( 3. října 2017 15:22 )

Že zavřeli "Havloidního" pito.mce, který měl sedět už dávno, to Plesk zajímá. Ale co se děje za zvěrstva ve Španělsku a že EU a Brusel solidárně drží hu.bu, o tom žádná. Jako ostatně většina český zkorumpovaných médií a ČT.

Zobrazit celou diskusi