Razii dnes také provedla policie na petrohradské pobočce štábu Navalného a jeho šéfku Polinu Kostylevovou zadržela, informovala ruská redakce zpravodajského serveru BBC. Důvody zadržení zatím jasné nejsou.

"Policie znovu přišla prověřit naše letáky kvůli (podezření z) extremismu, velkou část z nich zabavila," uvedl mluvčí volebního štábu opozičníka Ruslan Šavetdinov. Policie svůj zásah zdůvodnila stížnostmi ohledně výzev k nepovoleným akcím 7. října, napsal petrohradský štáb na svém twitteru.

Navalnyj své uvěznění v pondělí označil za narozeninový dárek Putinovi a podle agentury Interfax vyzval své stoupence, aby v tento den vyšli do ulic.

"Výzvy k nepovoleným akcím a shromážděním, veřejné výzvy (k tomu) odporují platným zákonům. Samozřejmě ti, kdo takto vystupují, jsou postihováni podle zákona," řekl novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Policie Navalného zadržela v pátek, když mířil za svými přívrženci v Nižním Novgorodu. Podle úřadů byl mítink nezákonný; Navalného tým ale tvrdí, že shromáždění bylo povolené. "Dříve mě zavírali za nepovolené demonstrace, teď za povolené," uvedl Navalnyj.

Navalnyj nyní pořádá volební kampaň před prezidentskými volbami, jež se v Rusku budou konat v březnu 2018. Podle ruských zákonů však kvůli svým předchozím odsouzením kandidovat nemůže.

List Kommersant upozornil, že za opakované odsouzení kvůli přestupkům - Navalnyj byl letos odsouzen již třikrát - opozičnímu vůdci hrozí, že dřívější pětiletý podmíněný trest za údajnou zpronevěru se změní v nepodmíněný.

Jiný opoziční předák, spisovatel Eduard Limonov, dnes u soudu v Moskvě dostal pokutu 10.000 rublů (asi 3800 Kč) za porušení předpisů pro pořádání shromáždění. Levičácký opozičník Sergej Udalcov, který byl 23. září spolu s Limonovem v Moskvě na nepovolené demonstraci zatčen, byl podle agentury Interfax odsouzen k pěti dnům za mřížemi a jeho odvolání již bylo zamítnuto.