Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muslimky oblékly kalhoty. Za nemravné chování jim hrozily rány holí

Autor: Darina Jíchová - 
12. prosince 2017
08:50

Celkem 24 muslimek bylo obviněno z neslušného chování. Podle článku 152 súdánského právního řádu ženy porušily zákon tím, že si oblékly kalhoty. Muslimky byly zadrženy islámskou náboženskou policií na soukromé party v hlavním městě Chartúmu. Súdánkám hrozil trest 40 ran holí a pokuta za nošení „nemravného oděvu na veřejnosti“.

Súdánky by se podle předpisů měly oblékat do tradičních volných dlouhých šatů, ve kterých se ženy dostavily k soudu. Veškerá obvinění byla následně stažená. Podle aktivistů z Amnesty International je ročně kvůli stejnému provinění zatčeno a zbičováno až 10 tisíc muslimek.

Navíc se daný zákon dá aplikoval libovolně podle záměru žalujícího. Aktivisté tvrdí, že zákon, který v převážně muslimském Súdánu zakazuje nosit kalhoty, šortky nebo upnuté sukně, diskriminuje křesťanskou menšinu.

Súdánky za nošení kalhot trest nečeká. Súdánky za nošení kalhot trest nečeká. | Reuters

Novinářka a aktivistka Amira Osmanová, která se proslavila svým prohlášením: „Ano, jsem muslimka a jsem Súdánka, ale obličej si zakrývat nehodlám,“ promluvila o incidentu se súdánskou rozhlasovou stanicí Radio Dabanga sídlící v Nizozemsku. Uvedla, že tento a jemu podobné zákony porušují ženská práva.

„Party, na které byly ženy zadrženy, se konala ve středu v uzavřeném sálu hotelu El Mamoura na jihu Chartúmu,“ uvedla Osmanová, aby dodala: „Ženy byly zatčeny za nošení kalhot, i přestože měly povolení od místních autorit.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi