Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Masový vrah Breivik si stěžuje na věznici. Projednat jeho odvolání zamítli

Autor: pet, ČTK - 
8. června 2017
13:12

Norský nejvyšší soud se nebude zabývat odvoláním teroristy Anderse Behringa Breivika, který si stěžuje na podmínky ve vězení a tvrdí, že Norsko porušuje jeho práva. Soud tak ve čtvrtek rozhodl jednomyslně, uvedla norská média. Breivikův obhájce Öystein Storrvik vzápětí oznámil, že se jeho klient odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva. Pravicový extremista Breivik v červenci 2011 zabil při atentátech v norské metropoli Oslo a okolí 77 lidí.

Breivik se na nejvyšší soud obrátil poté, co norský odvolací soud v březnu rozhodl, že Norsko neporušuje Breivikova lidská práva, když ho drží v samovazbě.

Soud argumentoval tím, že hrozí velké nebezpečí, že by Breivik hlásící se otevřeně k nacismu mohl násilí použít i v budoucnosti. Uvedl také, že by Breivika mohli napadnout ostatní vězni, kdyby nebyl držen v izolaci. Věznice navíc kompenzuje Breivikovi pobyt v izolaci lepšími vězeňskými podmínkami, než mají jiní vězňové v Norsku.

Odvolací soud v březnu zvrátil loňský verdikt soudu první instance, jenž uznal některé Breivikovy stížnosti a označil jeho držení v izolaci, časté osobní prohlídky, používání pout a další opatření za nelidské a ponižující zacházení, které porušuje některá práva zakotvená v evropské Úmluvě o ochraně lidských práv azákladních svobod.

VIDEO: Vrah Breivik hajloval u soudu

Video  Masový vrah Breivik hajloval před soudem. Ten řeší jeho lidská práva  - Reuters
Video se připravuje ...

X-Box, DVD přehrávač i běhací pás

Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 rokům vězení. To je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit, lze ho ale opakovaně prodlužovat de facto až na doživotí.

Norský vězeňský systém je zaměřený více na nápravu zadržovaných než trest a většina veřejnosti považuje podmínky Breivikova věznění za velmi lidské.

Ve věznici Skien má Breivik k dispozici tři cely – obytnou, pracovní a tréninkovou o celkové ploše 30 metrů čtverečních. Po celý den se může mezi nimi svobodně pohybovat. Má také dostatečný přístup k dennímu světlu. V celách má mimo jiné psací stůl, televizi s DVD přehrávačem, X-box, elektronický psací stroj či běhací pás.

VIDEO: Řádění Breivika na ostrově Utöya

Video  Video zachycující zoufalství mladých lidí, kteří se snaží uplavat z ostrova, na kterém řádil vražedný šílenec.  - youtube.com, vgtv.no
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cocumis ( 8. června 2017 14:50 )

Breivik už v roce 2011 měl strach ze šmejdů, kteří v následujících letech zaplavili Evropu. V roce 2011 jsme tady vůbec netušili o nájezdech těch černejch smradů. Je pravda, že protest provedl nelidsky, ale po tomto činu jsme se poprvé dověděli o zamořování Evropy.

Zobrazit celou diskusi