Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politici na Slovensku si zvýšili platy. Místo tisíců ale jen o 25 korun

Autor: ČTK, Mii - 
7. prosince 2017
19:25

Je to sice zvýšení platu, postačí ale jen na bochník chleba. Slovenští politici a vysocí úředníci si příští rok polepší o symbolické euro (zhruba 25 korun), rozhodl parlament. Učinil tak jen dva dny poté, co vládní strany urovnaly spor ohledně platů ústavních činitelů.

Prezidentovi, poslancům, členům vlády a představitelům některých úřadů na Slovensku nerostly platy od roku 2009. Symbolické zvýšení jejich platů schválila Sněmovna poté, co minulý týden i hlasy koaličních poslanců odmítla návrh vlády projednat zmrazení platů pro rok 2018 ve zrychleném režimu. Premiér Robert Fico pak pohrozil vyvoláním hlasování o důvěře vládě.

Koalice se nakonec dohodla na zmiňovaném kompromisním řešení, které počítá i s přípravou nové úpravy nastavení platů politiků, vysokých úředníků a nově také státních manažerů.

Pokud by sněmovna o platech politiků na příští rok nerozhodla, poslanci by dostali od ledna přidáno asi tisíc eur (25 600 korun). Ke skokovému nárůstu by došlo z důvodu zohlednění nárůstu průměrné mzdy na Slovensku za období, kdy byly platy politiky zmrazené. Základní plat slovenského poslance v současnosti činí 1961 eur (50 200 korun), k tomu zákonodárci pobírají různé příplatky a nezdaněné paušální náhrady.

Kromě politiků se symbolicky zvýší platy také členům vedení Nejvyššího kontrolního úřadu, dále veřejné ochránkyni práv, řediteli Národního bezpečnostního úřadu a dalším vysokým úředníkům.

Takto se před časem slovenští poslanci poprali:

Video  Bitka ve slovenském Parlamentu  - Čas.sk
Video se připravuje ...

tgbg ( 8. prosince 2017 09:02 )

Nenažraní komunisti a SPĎáci by toto u nás nepřipustili!!!!

dedeha ( 7. prosince 2017 23:38 )

Šašovia.

Zobrazit celou diskusi