Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prodavačky dostaly přidáno a supermarkety si mnou ruce. Jitce je to ale málo

Autor: zzu, ČTK - 
5. července 2017
05:02

Navyšování mezd v první polovině letošního roku se části obchodníků vyplatilo. Do práce se jim hlásí víc lidí a konkurence to nemohla nechat jen tak. Další řetězce zvýšily platy od 1. července. I tak by podle některých zaměstnanců mohly být platy pokladních ještě vyšší. 

Jitka Gombárová pracuje v Albertu jako vedoucí směny. Kromě fyzické dřiny má tak na starosti i „papírování“. A je jednou z těch, podle které by mohly být mzdy ještě vyšší. „Nárůst platů je samozřejmě v pořádku, ovšem je to pořád směšná částka v porovnání s tím, kolik svým zaměstnancům přidaly jiné obchodní řetězce,“ posteskla si Gombárová pro Blesk.cz.

Albert svým lidem dal k platu tři až pět procent, podle Gombárové je to tím, že bylo potřeba dorovnávat platy. „Je fajn, že když už toho mám moc, tak můžu jít do kanceláře k papírům. Horší je, že se na prodejně nevyhneme zvedání těžkých věcí, protože máme nedostatek mužů,“ dodala s tím, že za odvedenou práci by si představovala vyšší odměnu, kterou má přinést zvýšení mezd od 1. července.

Dali jsme do košíků 80 kilogramů jídla, které každý Čech za rok zbytečně vyhodí.

Lidl hlásí zdvojnásobení uchazečů

Některé řetězce přidávají v relativně krátké době už podruhé. Od soboty prvního července zvýšil platy nejen Albert, ale i Tesco, Globus nebo Penny Market. Chtějí si nejen udržet stávající zaměstnance, ale také mají snahu přilákat nové. Což se třeba v Lidlu podařilo už na jaře.

Řetězec přidával 1. března a podle tiskové mluvčí Zuzana Holé se to vyplatilo. „Po navýšení mezd jsme oproti předcházejícím měsícům zaznamenali opravdu rekordní nárůst počtu zaslaných životopisů. V konkrétním srovnání měsíců únor-březen se jednalo o téměř stoprocentní nárůst. Zájem vzrostl celorepublikově o všechny pracovní pozice. A to ve všech věkových skupinách,“ uvedla pro Blesk.cz Holá.



„Krok Lidlu v oblasti zvyšování mezd roztočil spirálu a ovlivnil chování ostatních řetězců,“  řekla pro ČTK předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

Globus a Billa přidávají pravidelně

V Globusu navyšují pravidelně. Podle tiskové mluvčí Pavly Hobíkové se investice do mezd a benefitů pohybují v řádech stovek milionů korun. „Mzdy nenavyšujeme jednorázově, to by nebylo efektivní. Například loni jsme na mzdy a benefity dali 180 milionů korun. Letos to je podobné. Zvyšujeme tak svoji atraktivitu pro naše zaměstnance a lépe se nám funguje v těžce konkurenčním prostředí,“ popsala Hobíková.



Také v supermarketech Billa se přidává průběžně. Změnu přinesla nová kolektivní smlouva. „Billa průběžně navyšuje platy svých zaměstnanců i s ohledem na vývoj mezd ve svém oboru. Od 1. dubna 2017 se mzdy prodejního personálu společnosti Billa zvyšují v průměru o 5 procent. U vybraných pozic, např. pokladní, je toto navýšení ještě vyšší. Změna přichází spolu s novou podobou kolektivní smlouvy, která zahrnuje finanční benefity v podobě mzdových příplatků, odměn, příspěvků na stravování a také zvýšený nárok na dovolenou,“ řekl Blesk.cz tiskový mluvčí Billy Rudolf Dreithaler.

Průměrná provozní mzda se podle Burianové pohybuje kolem 14 500 korun, liší se to podle jednotlivých řetězců, což je o 500 korun víc než loni. Portál Platy.cz uvádí průměrnou mzdu na pozici prodavač 15 595 Kč, u pokladní 15 319 Kč. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku přitom v prvním čtvrtletí letošního roku činila 27 889 korun.

Kdo a kdy přidával?

Lidl 1. březen
Albert 1. leden a 1. červenec
Globus  1. červenec
Billa 1. duben
Tesco 1. červenec
Penny Market   1. březen a 1. červenec

marcanka ( 6. července 2017 17:45 )

Nejen procenta, ale nesnáším slovo PRŮŮŮŮŮŮMĚR. S tím se taky můžou jít vycpat. Když se z průměru vyšktají milionáři a vláda, tak ať potom vypočítaj průměrnou mzdu a to se budeme divit. Tj jako průměrný důchod.

marcanka ( 6. července 2017 17:35 )

Máte pravdu, spousta lidí má o obchodě zkreslené představy, anebo si myslí,že to funguje jako na západě, ale to se setsakra mýlí.

marcanka ( 6. července 2017 17:27 )

Ale kam tedy jít??? Ano Lidl nabízí 23.000, ale už nepíše, co vše musí takto ohodnocená prodavačka zastat. To pak přijde domů s vytahanýma ruka a padne rovnou do postele.

marcanka ( 6. července 2017 17:25 )

Premie jsem neviděla nejméně 5 let. A že se i benefity zvedají?? To se přece odvíjí od výše platu, takže to je logické ne??? Copak jsme všici padlí na hlavu, abysme tohle nevěděli. Jen to opravdu neodpovídá práci, kterou musíme zastat.

marcanka ( 6. července 2017 17:21 )

To máte naprostou pravdu. Chci si důchod ještě užívat a ne padnout rovnou do penálu. Nejsem fyzicky ale psychicky unavená. Stále si ti, co nás obírají o peníze neuvědomuji, že kdyby nebylo nás, neměli by tak královské platy. Měli by si lidí víc vážit, ale to doposud nikdo nedělá. Přesně to samé se děje u nás, ale reklamy s tím nadělají, že budou přidávat průměrem 1000 Kč. Je to opravdu výsměch. Někomu 400 někomu 1000, nechápu proč ne celoplošně i jim nahoře a stejně.

Zobrazit celou diskusi