Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mečiar slaví 75 a kritizuje: Kiska je chudák, Ficovi jde jen o osobní moc

Autor: ČTK, base - 
27. července 2017
19:30

Prezident Andrej Kiska je chudák a strana Smer škodí Slovensku, uvedl bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar. Tento kontroverzní politik se z veřejného života stáhl po volebním fiasku v roce 2010 a většinu času tráví na chatě v Dolnej Porube, kde u příležitosti svých 75. narozenin poskytl deníku Nový čas otevřený a značně kritický rozhovor. Mluvil o současné politice, ale také o vyšetřování, které je proti němu vedeno.

Současný premiér Robert Fico vytvořil podle Mečiara svérázný režim, který nemá mnoho společného s demokracií, zato má hodně společného s osobní mocí.

Ficova strana Smer podle něj Slovensku z dlouhodobého hlediska škodí. Slovensko totiž podle něj žádnou opozici nemá a celý systém je nastavený tak, aby vládl právě Fico.

„Fico vytvořil osobitý režim, který s demokracií nemá mnoho společného a má velmi společného s osobní mocí. Je už tak dlouho ve funkci, že je třeba ho vyměnit. Politiku už chápe jen přes sebe, nechápe ji už jako společenskou objednávku na řešení věcí,“ řekl Novému času expremiér Mečiar.

Kiska? Jen chudák, zaútočil Mečiar

Prezidenta Andreje Kisku vidí Mečiar jako „chudáka, který do něčeho šlápl a doteď neví, do čeho“. Šéf Sněmovny Andrej Danko, který je předsedou koaliční Slovenské národní strany, se podle Mečiara projevuje jako „narcis, a ne jako politik“.

Slovenská policie nyní vyšetřuje, zda Mečiar nezneužil pravomoci veřejného činitele, když v minulosti udělil sporné amnestie, které mimo jiné znemožňovaly vyšetřit únos syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče do Rakouska v roce 1995. Učinil tak v době, kdy dočasně vykonával i funkce hlavy státu.

Amnestie, které slovenský parlament letos v dubnu zrušil, se rovněž týkaly zmařeného referenda o vstupu země do NATO a o přímé volbě prezidenta.

„Je 25. výročí založení státu, tak jak to oslavíme? Něco bychom s tím Mečiarem měli udělat. A tak změnili ústavu, ale jen proto, že se musejí se mnou vypořádat. Změnili zákony, kompetenci zákonodárných orgánů. Jen zapomněli na paragraf, který zahrnuje trest smrti, pak by to měli kompletní,“ reagoval ironicky na vyšetřování Mečiar.

Kdyby jej prý odsoudili k trestu vězení, koupil by si hru Člověče, nezlob se a počkal si, až se ukáže Fico a Danko.

Bez politiky je mu prý lépe

Bývalý trojnásobný premiér také řekl, že jej trápí bypass a klíční kost, a proto nemůže na chalupě už tolik pracovat. Uvedl, že má v plánu napsat knihu, podklady mu nechybějí. Půjde prý o výpověď očitého svědka o historických událostech, u kterých nikdo jiný nebyl.

Padla i obligátní otázka na jeho možný politický návrat. „Politické zodpovědnosti mě mohli zbavit jen lidé a ti mě jí nakonec i zbavili. Bez politiky je mi mnohem lépe,“ tvrdí dnes Mečiar s narážkou na volební neúspěch HZDS ve volbách v roce 2012, kdy jeho strana nezískala ani procento hlasů. Definitivně pak zanikla v lednu 2014.

Mečiar a jeho tehdejší protějšek ve funkci českého premiéra Václav Klaus byli po volbách v roce 1992 hlavními tvůrci dohody mezi českými a slovenskými politiky, která vedla k rozdělení československé federace. Stát se rozpadl bez vypsání referenda, což někteří politici dosud kritizují.

VIDEO: Podívejte se na video o Mečiarových amnestiích:

moiaza ( 27. července 2017 20:32 )

Každá republika má svého Kalouska.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa