Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Na Trumpa ukázala prostředníček a přišla o práci. Juli (50): „Byla jsem vytočená“

Autor: Darina Jíchová - 
7. listopadu 2017
13:46

Cyklistka z Virginie byla zachycená, jak ukazuje prostředníček na projíždějící limuzínu prezidenta Trumpa. Juli Briskmanová (50) prolomila ticho a včera o svém chování podala exkluzivní rozhovor, uvedla také, že kvůli svému gestu přišla o práci.

Juli Briskmanová se 28. října odpoledne projížděla na kole po Lowes Island Boulevardu, když se po její levici náhle objevila prezidentská kolona odjíždějící z Trumpova golfového hřiště. Projíždělo kolem ní asi šest aut, Briskmanová přemýšlela o tom, že vjede mezi ně, ale nakonec se rozhodla pro něco jiného. Spontánní gesto zvednutého prostředníčku ale zachytily kamery. Její fotka se stala hitem sociálních sítí.

„Abych pravdu řekla, byla jsem pořádně vytočená,“ řekla ve svém interview. „Viděla jsem, jak vevnitř někdo sedí a drží noviny, myslím, že to byl on.“ Briskmanová následně vysvětlila, že ji nejvíce naštvaly kroky Trumpovy vlády, hlavně v otázce zdravotního pojištění a deportací. To, že je Trump na golfu u nich ve Virginii, se dozvěděla v nehtovém studiu.

„Byla jsem tak naštvaná a pak najednou jel kolem, neubránila jsem se a pozdravila jsem ho vztyčeným prostředníčkem. Myslela jsem si: vy si tady hrajete golf a ve světě se při tom toho tolik děje.“ Své gesto udržela, dokud ji neminula celá kolona. Znovu ho zopakovala, když je dostihla na semaforech.

„Trumpa jsem přímo neviděla, ale on byl adresátem mého gesta,“ uvedla Briskmanová. Incident by byl jistě rychle zapomenut, kdyby za prezidentem nejely desítky pohotových novinářů, kteří vše zachytili na své fotoaparáty. Během dne fotku sdílely statisíce Trumpových kritiků. Na Facebook ji přidal i Steve Herman z rozhlasové stanice Hlas Ameriky, který pátral po totožnosti cyklisty. Briskmanová řekla, že do příspěvku pod fotku uvedla, že se jedná o ní.

Po prostředníčku přišla výpověď

Snímek se objevil i v oblíbené talkshow Jimmyho Fallona a Američané nazvali Briskmanovou svou „hrdinkou“. Briskmanová si užila svých 5 minut slávy, pár dní po incidentu ale zjistila, že se jí to všechno vymstí. Její zaměstnavatelé, firma Akima L.L.C., se rozhodli ji propustit. Hlavní důvodem bylo její nevhodné chování a „neslušné gesto“, kterým častovala prezidenta.

Novináři z deníku New York Times se snažili firmu kontaktovat, ale nikdo z jejích představitelů nereagoval ani na telefonáty, ani na maily. Na svých stránkách ale společnost uvedla, že od svých zaměstnanců požadují dodržování „těch nejvyšších etických norem“.

Briskmanová dodala, že na osobním oddělení firmy jí doporučili, aby podala výpověď, že to tak bude lepší pro všechny. „Byla jsem překvapená, svoje gesto nepovažuji za neslušné a už vůbec ne v porovnání s tím, s čím se venku a na internetu můžeme setkat,“ zakončila rozhovor Briskmanová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi