Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Těhotná vdova plakala nad rakví vojáka. Věděl, do čeho jde, řekl prý netaktně Trump

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
18. října 2017
15:10

Americký prezident Donald Trump se podle kongresmanky Fredericy Wilsonové zachoval značně netaktně. Těhotné vdově po mrtvém vojákovi - seržantovi La Davidu Johnsonovi (†25) - prý měl po telefonu říct, že její muž věděl, do čeho jde. Srdcervoucí byl přitom pohled na Myeshiu Jonsonovou, která usedavě plakala nad rakví svého manžela na letišti v Miami. 

Donald Trump opět vyvolal kontroverzi a na jeho hlavu padá čerstvá kritika. Americkým tiskem proběhly zprávy, že vdově po seržantu Davidovi Johnsonovi, zabitém při přepadení islamisty v Nigeru, sdělil, že její muž přece „věděl, do čeho jde“. Stanici CNN o tom informovala kongresmanka Frederica Wilsonová. Floridská demokratka prý byla svědkem hovoru republikána Trumpa a Myeshii Johnsonové.

Za srdce přitom braly záběry, které zveřejnila televize CBS Miami a další - zachycující plačící vdovu nad rakví se svým manželem, zakrytou americkou vlajkou. A to na letišti právě v Miami, společně se svou šestiletou dcerou. Zlomená Myeshia Johnsonová je přitom opět těhotná, upozorňuje britský Mirror. V lednu čeká třetí dítě. A podotkl, že Trump se příletu speciálu s Johnsonovou rakví neúčastnil, místo toho prý vyrazil na golf.

Naučené fráze a Trumpova netaktnost?

Zachoval se ke vdově Trump skutečně nevhodně? Reportéři se ujišťovali, zda si je kongresmanka Wilsonová jistá tím, co slyšela. „Jistě, samozřejmě během telefonátu řekl i tradiční, naučené fráze jako: upřímnou soustrast a děkujeme za službu vašeho muže. Pak ale pronesl tuto poznámku. Chápu, že to není nic zvláštního, mnoho lidí si to myslí, ale tohle přece nemůžete říct truchlící vdově. Bylo to netaktní a necitelné,“ prohlásila Wilsonová.

Stanice CNN se snažila získat i oficiální prohlášení Bílého domu, ale toho se nedočkala. „Prezidentovy konverzace s rodinami amerických hrdinů, kteří pro naši zemi položili život, jsou soukromé,“ vzkázal tisku Bílý dům.

Trump se pustil do kongresmanky i Obamy

Wilsonová doufá, že takhle prezident nemluví se všemi pozůstalými: „Tohle se prostě neříká. On je prezident Spojených států a seržant Johnson dal život za zemi, které oba slouží. Byla to urážka a já doufám, že při hovorech s ostatními rodinami si svá slova pořádně promyslel.“ Seržanta Johnsona označila za hrdinu, podle ní však Trump takové označení nepoužil.

„Demokratická kongresmanka si zcela vymyslela to, co jsem řekl manželce vojáka, který zemřel v akci (a já pro to mám důkaz). Smutné!“ odmítl Trump na Twitteru kritiku.

Prezident USA Trump přitom nadále hájí své pondělní tvrzení, že jeho demokratický předchůdce Barack Obama netelefonoval rodinám padlých amerických vojáků. V novém rozhovoru s rozhlasovou stanicí Fox News Radio republikán Trump naznačil, že Obama v roce 2010 nezavolal generálovi Johnu Kellymu, nynějšímu personálnímu šéfovi Bílého domu, když jeho syn Robert zahynul v Afghánistánu.

„Měli byste se zeptat generála Kellyho, zda mu Obama volal,“ řekl v úterý Trump. „Nevím, jaká byla Obamova strategie. Já píšu dopisy a také telefonuji,“ dodal s tím, že od lednového nástupu do funkce volá „v podstatě každému“. Kellyho nejmladší syn Robert zahynul při výbuchu miny, v Afghánistánu byl tehdy na své třetí misi.

Generál podle amerických médií o smrti svého syna veřejně nemluví, neboť událost považuje za soukromou věc. Zpravodajská stanice CNN se i tak s příslušným dotazem obrátila přímo na Kellyho a také na Bílý dům. Kelly ale na přímý dotaz zatím neodpověděl a prezidentův úřad Kellyho komentář odmítl zprostředkovat.

Obama a Kellyovi: Dorazili na snídani?

CNN nicméně v návštěvnických záznamech Bílého domu zjistila, že Obama pozval Kellyho i s manželkou Karen u příležitosti Dne obětí války do své rezidence na snídani, kterou pravidelně pořádal pro rodiny vojáků, kteří padli v boji. Zda se Kellyovi snídaně zúčastnili, známo není.

S kritikou postupu svých předchůdců v záležitostech padlých vojáků přišel Trump v pondělí, když reagoval na otázku novinářů, proč veřejně nehovořil o zabití čtyř příslušníků amerických speciálních sil při přepadení v Nigeru před dvěma týdny. Šéf Bílého domu prohlásil, že rodinám padlých napsal osobní dopis a že jim plánuje příští týden zatelefonovat.

Někdejší Obamovi poradci na Trumpova slova reagovali s rozhořčením a upozornili, že Obama rodinám padlých psal dopisy, telefonoval a také se s nimi u různých příležitostí setkával.

Trumpa přirovnávají k Mussolinimu, tvrdí Biden

Trump však čelí i další kritice. Joe Biden, který působil na postu viceprezidenta pro Baracka Obamu, prohlásil, že mluvil s několika evropskými lídry, kteří Trumpa přirovnávají k italskému diktátorovi Benitu Mussolinimu. Biden se většinou drží stranou a k současnému politickému vývoji ve Spojených státech se nevyjadřuje. Včera se ale neudržel, podle něj se prezident Trump chová „bizarně“ a „vůbec nerozumí vládě“.

Na politické akci v Ohiu vystoupil po boku guvernéra Johna Kasiche a uvedl, že mluvil se 14 představiteli evropských států, kteří nezávisle na sobě Trumpa přirovnali k fašistickému diktátorovi. Všechno prý začalo na summitu NATO v květnu, kdy americký prezident odstrčil černohorského premiéra Duška Markoviće a pak „vypjal hruď a vysunul bradu“. Nejmenovaný evropský lídr jeho chování komentoval slovy „Il Duce“, tedy italsky „Vůdce“. Titul, který je spojován právě s Mussolinim.

Biden na meetingu Trumpovu akci demonstrativně předvedl a u shromážděných vyvolal záchvaty smíchu. „Tohle není vtip. Tohle si o něm lidé myslí. Podívejte se, jak se chová ke svému ministru zahraničí Tillersonovi. Poslal ho vyjednávat o míru s KLDR, ale rovnou a do tisku řekl, že je to ztráta času,“ kroutil hlavou Biden. „V našem čele stojí někdo, kdo nemá o vládě a prezidentování žádnou představu,“ dodal. 

Monikay ( 18. října 2017 16:02 )

Tomu se říká Nevidět si do pusy

krtek. ( 18. října 2017 15:49 )

v americe se prezidenti střílej, ví i Trump do čeho leze ?

lepo ( 18. října 2017 15:42 )

Proč je svět tak pokrytecký a falešný?! Zemřel voják! Manželka hospodařila za peníze, které za to dostával! Je překvapená, šokovaná, smutná?! Co chce od lidí slyšet?! Pomůže jí neupřímná lítost?? Je jasné, že smrt blízkého člověka je vždy smutná, ale také by měl každý rozlišovat jestli zemře člověk 80+, nebo voják, nebo mladý člověk. O dětech raději pomlčím, tam je to tragédie na celý život .. Vojáci umírali, umírají a umírat budou - oni a jejich rodiny to netuší??!!

jany ( 18. října 2017 15:40 )

ale mel pravdu. on vedel do ceho jde. do valky se nemusi, do valky se chodi dobrovolne kvuli prahcum zejmena. nemuzou cekat, ze z valky se vsichni vratej. nikdo mu nebranil mit normalni praci

steelheart ( 18. října 2017 15:33 )

černoušek měl sedět doma s těhotnou manželkou a nelítat zabíjet Nigerijce! prý " v zájmu o obranu Ameriky" hňupov é

Zobrazit celou diskusi