Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Žádná dohoda, žádný brexit.“ Šéf Evropské rady Tusk se pustil do Britů

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
25. října 2017
23:55

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska je možné, že k odchodu Velké Británie z Evropské unie vůbec nedojde. Podle něho má Londýn povinnost před jejich odchodem z unie v roce 2019 zajistit oboustranně výhodnou dohodu mezi svou zemí a EU, a to se mu zatím nedaří, informovala o tom stanice CNN.

Tusk své prohlášení podložil i závěry, ke kterým došli představitelé členských států na summitu, který se konal minulý týden. Dodal, že všechno právě teď závisí na Británii. „Stojíme před stresovou situací, neustálé vyjednávání nás vyčerpávají. Pokud ale jednání selžou, budeme poraženi,“ řekl členům Europarlamentu.  

„Musíme být v našich názorech jednotní, je jedno jakým směrem se bude jednání ubírat. Unie musí být připravena na každou alternativu,“ dodal Tusk. Vzkázal také Londýnu, ať už to skončí jakkoliv: „Dobrá dohoda, žádná dohoda, nebo dokonce žádný brexit, budeme vždy chránit zájmy unie.“

Tusk dlouho věřil, že Británie z EU nevystoupí, při posledních jednání se ale o této možnosti už moc nezmiňoval. Legálně neexistuje žádný postup, jak odvolat článek 50 lisabonské smlouvy o vystoupení z EU, pod jehož záštitou zahájila Británie jednání o brexitu.

Mayová a tři hlavní body jednání o brexitu

Britská premiérka Theresa Mayová slíbila, že Británii provede brexitem. Vyjednávání o odchodu se zatím zaobírala třemi hlavními otázkami. Za prvé se řeší práva občanů EU žijících v Británii a naopak práva Britů žijících v zemích EU, za druhé finanční vyrovnání za odchod z unie a za třetí hranice Severního Irska.

Evropská unie trvá na tom, že o dalších podmínkách brexitu se bude diskutovat, až se tato tři témata uzavřou. Minulý týden proběhl již zmiňovaný summit, na kterém se sešlo 27 představitelů států EU, kteří se shodli na tom, že se tyto tři záležitosti ještě musí projednat. Mayová ale zůstává optimistická i po pátém kole vyjednávání a věří, že to prosincové ukončí první cyklus jednání o brexitu.

Britský ministr pro brexit David Davis, ale upozornil, že existuje možnost, že Británie z EU vystoupí bez jakékoliv dohody. Proti tomu je ale předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker „Chtěl bych říct, že (Evropská) komise nevyjednává v nepřátelském duchu. Chceme dohodu. Ti, kteří dohodu nechtějí, nemají v komisi přátele. Chceme férovou dohodu,“ řekl Juncker. 

Bohuslav Sobotka o brexitu a postoji EU:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi