Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hra Pokémon Go měla ovlivnit i americké volby. Byli za tím Rusové, tvrdí CNN

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
13. října 2017
12:40

Rusko se snažilo ovlivnit loňských prezidentských voleb i pomocí tehdy populární hry Pokémon Go. Hra svým uživatelům umožňuje prostřednictvím chytrého telefonu odchytávat virtuální postavy, pokémony, na skutečných místech. Moskva se tak prý pokoušela šířit rasovou nesnášenlivost, tvrdí americká televizní stanice CNN. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová kontrovala, že CNN při své neschopnosti najít pravé viníky rasové nesnášenlivosti v USA nařkla jako vždy Rusko.

V rámci vyšetřování údajného vměšování Ruska do loňských prezidentských voleb ve Spojených státech prověřují využívání své platformy společnosti Facebook, Twitter i Microsoft. Facebook nedávno americkému Kongresu poskytl soubor zhruba 3000 inzerátů, které si Rusko objednalo na jeho sociální síti.

Rusko podle CNN vytvořilo rozsáhlou síť kolem virtuální kampaně s názvem „Nestřílejte nás“ (Don't Shoot Us), která se zdála být součástí amerického hnutí „Na černošských životech záleží“ (Black Lives Matter). Zprávy o rasové nesnášenlivosti prý takzvaní trollové, tedy provokatéři najatí Moskvou, šířili napříč různými platformami včetně Facebooku, Twitteru nebo Youtube.

Hackeři využívali černošské oběti násilí policie

Ruská kampaň podle CNN opakovaně upozorňovala na policejní brutalitu především v souvislosti se smrtí mladého černocha Michaela Browna, který byl v roce 2014 zastřelen při násilných demonstracích poblíž St. Louis, nebo se smrtí Erica Garnera, kterého uškrtil policista při zásahu na Staten Island v New Yorku. Trollové se pravděpodobně snažili vyvolat protesty mezi Afroameričany a zároveň prezentovat jejich aktivismus jakožto rostoucí hrozbu v americké společnosti.

Na Facebooku, Twitteru a Youtube bylo zveřejněno více než 200 videoreportáží o údajné policejní brutalitě. Autoři kampaně pak nabádali uživatele aplikace Pokémon Go, aby virtuální postavy odchytávali na místech, kde k policejním zásahům údajně došlo. Chycené postavy pak měli pojmenovat podle obětí incidentů.

Vývojáři hry o ničem neví, Rusko obvinění popírá

„Podle článku, který byl zveřejněn na CNN, je jasné, že někdo zneužil naši herní aplikaci. K ničemu takovému jsme nedali svolení,“ uvedla společnost Niantic, tvůrce hry Pokémon Go.

„Afroameričané podle CNN zřejmě definují svoji občanskou pozici na základě hry chytající pokémony. Takto neschopně odůvodnila televize příčiny vzniku rasových problémů v současných Spojených státech. Znovu za to můžou Rusové... a jimi ovládaní pokémoni,“ komentovala na Facebooku zprávu CNN mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

djaba ( 14. října 2017 08:00 )

Na takovou krravinu ,nepřijde ani momentálně postižený .Jó ,kdyby to ovlivnily piškvorky ,to by byla jiná .

tgbg ( 13. října 2017 18:14 )

Ruská fašistická hovada rozeštvou celý svět a zahájí další světovou válku.

priserka ( 13. října 2017 13:19 )

Zdrhla mi kočka a teď bude mít mladé...za to můžou určitě Rusi...

steelheart ( 13. října 2017 13:07 )

banáni v USA se zase předvádějí oni se ani nestydí dělat ze sebe úplné blbce

Zobrazit celou diskusi