Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Facebook předá americkému Kongresu inzeráty, kterými měli Rusové ovlivnit volby

Autor: ČTK, mah - 
21. září 2017
22:20

Americký Kongres dostane k dispozici inzeráty, které si na sociální síti Facebook objednali Rusové ve snaze ovlivnit prezidentské volby v USA. Vyšetření vlivu Moskvy na loňské volby se věnuje několik výborů amerického parlamentu i FBI. O dohodě mezi Kongresem a společností informoval americký web Politico s odvoláním na zdroje obeznámené s dohodou.

Podle amerického webu se Facebook ocitl pod tlakem kongresmanů, kteří po něm žádají poskytnutí inzerátů už delší dobu. Facebook o totéž žádá i Robert Mueller, zvláštní vyšetřovatel pověřený zkoumáním ruských zásahů do voleb. Facebook dosud ukázal některé inzeráty jen soukromě některým americkým poslancům.

Součástí dat, která podle dohody komunikační síť Kongresu poskytne, mají být i doprovodné a vysvětlující informace, napsal server Politico. Američtí politici si od spolupráce s Facebookem slibují, že prokáže nejen rozsah ruských snah ovlivnit volby, ale možná pomůže odhalit i osoby, které za těmito pokusy stojí.

Zuckerberg prostřednictvím své sítě v reakci na zprávy oznámil, že jeho společnost „aktivně spolupracuje“ s orgány vyšetřujícími kauzu a že pověřil svůj tým, aby poskytl 3000 inzerátů zadaných z falešných účtů spojených s Ruskem.

„Kongres má naši podporu v rozhodování, jak nejlépe využít tato data k informování veřejnosti a očekáváme, že vláda zveřejní svá zjištění, až bude ukončeno vyšetřování,“ napsal Zuckerberg.

Dodal, že se firma bude snažit o to, aby byla politická reklama jednoznačněji rozpoznatelná, zároveň však upozornil, že se nepodaří zabránit zveřejňování veškerého nežádoucího obsahu jakým jsou například ruské inzeráty.

„Neodhalíme všechny hned, ale můžeme ztížit snahu o ovlivňování (voleb),“ uvedl zakladatel facebooku.

Připomeňte si loňské prezidentské volby v USA ve fotografiích:

Fotogalerie Americké volby: Kdo bude nová hlava USA? 93 fotografií

Zobrazit celou diskusi