Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na Facebooku ve velkém řádí podvodníci a zloději. Poradíme, jak se jim bránit

Autor: ula - 
15. srpna 2017
05:52

Facebook opět zaplavila vlna podvodníků a zlodějů, kteří z vás chtějí vymámit stovky i tisíce korun. Sázejí na vaši důvěřivost. I když je podle odborníků tento způsob okrádání lidí známý několik let, stále se najdou další a další, kteří „naletí“. Obrana je přitom jednoduchá, uzavřít svůj profil jen pro okruh svých známých a chránit si seznam přátel.

Podle internetového experta Daniela Dočekala se stávající útoky nijak neliší od těch předchozích. „Vždy to funguje stejně, dalo by se skoro říci, že stejně hloupě. Lidé na to naletí, protože buď nemyslí, nebo jde o děti či staré lidi, kteří nic takového neočekávají a žádné podezření či pochyby nemají. A tomu, jak funguje Facebook či mPlatby, vůbec nerozumí,“ zmínil Dočekal pro Blesk.cz.

Ani specialistce na sociální sítě Janě Leitnerové tyto phishingové útoky nepřijdou ničím jiné než předchozí. Připouští ale, že jsou masivnější. 

Pozor na žádosti o přátelství

„Celé to funguje tak, že zloděj vytvoří kopii účtu někoho z vašich přátel a z tohoto falešného účtu vám pošle žádost o přátelství. Pokud potvrdíte, bude vám moci psát přes Messenger. Nejdřív se vás zeptá na telefonní číslo. To použije k vytvoření platební transakce a požádá vás, abyste mu poslali kód, který vám přišel přes SMS. Pokud tento kód předáte, přijdete o peníze,“ varuje Dočekal.

Podvodníci tedy stáhnou fotografii vašeho kamaráda nebo přímo vaše fotografie a vytvoří si falešný profil, pomocí kterého pak oslovují vaše známé a žádají o číslo a kódy.

VIDEO: Šíříte nenávist na Facebooku? Můžete skončit ve vězení

Video  Šíříte nenávist na Facebooku? Můžete skončit ve vězení!  - David Vaníček
Video se připravuje ...

Máte otevřený profil? Jste snadná kořist

„Podvodníci si často vybírají lidi s otevřeným profilem, u kterého vidí, koho má v přátelích a mohou si stáhnout více jeho fotek,“ doplňuje Leitnerová.

„Přes takový kód je pak pro hackery jednoduché se nabourat do internetového bankovnictví a vysát vám účet. Ještě jsem neslyšela o případu, kdy by někomu vysáli účet úplně, spíš vezmou několik tisíc, což pro někoho nemusí být na první pohled ani znatelné. Zvlášť pokud si nehlídáte výdaje na kartě a na účtu, nepřijde vám na tom nic divného. Ve chvíli, kdy podvodník číslo získá a dojde k odcizení peněz, účet postupně zase smaže,“ zmiňuje expertka.

Jak se bránit?

  • „Na Facebooku si především skryjte seznam přátel. To najdou uživatelé v sekci přátelé, nahoře vpravo je malá tužka s možností ‚upravit soukromí‘ a tam si jde nastavit, kdo vaše přátele uvidí,“ radí Leitnerová.

Jak si nastavit viditelnost přátel na FB? Jak si nastavit viditelnost přátel na FB? | Facebook

  • Zjistěte si, jak máte zabezpečený profil. Pokud si tím nejste jisti, požádejte někoho, kdo tomu rozumí. Nastavte si Dvoufázové přihlašování,  projděte si na FB nastavení soukromí a zabezpečení.
  • Náhlé žádosti o přátelství velmi pečlivě prověřujte a v žádném případě nedávejte neznámé osobě vaše telefonní číslo.
  • „Zabránit krádeži může i zákaz mobilních plateb (o peníze přijdete na vyúčtování mobilu). Což je jedna za zásadních věcí, kterou byste měli udělat s telefony svých dětí. Mohou se příliš snadno stát obětmi stejného útoku,“ upozorňuje Daniel Dočekal.
  • Facebook tu není pro konverzaci s citlivými údaji, na to máme jiné komunikační kanály.
  • Pokud jste zjistili, že si někdo vytvořil vaším jménem falešný účet, nahlaste jej Facebooku.
  • „Pokud jste mezi těmi, co přišli o peníze, nahlaste vše na Policii ČR, pravděpodobnost, že najde pachatele, je sice mizivá, ale v minulosti se to už několikrát podařilo. A poté se pokuste s doklady o nahlášení řešit reklamaci u vašeho mobilního operátora,“ uzavírá Dočekal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi