Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Stromy plály jako pochodně.“ Kalifornii ničí požáry, zabily nejméně 17 lidí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. října 2017
11:50

Kalifornie se potýká s požáry, které se rychle šíří a zničily už minimálně 2000 obytných a komerčních budov. Zatím si vyžádaly nejméně 17 lidských životů, 180 osob se pohřešuje. Odhaduje se, že do bezpečí se muselo uchýlit na 20 000 lidí, uvedla agentura Reuters. Počasí se nyní přiklonilo na stranu hasičů, protože přestal foukat silný vítr. Podporu Kalifornii vyjádřil americký prezident Donald Trump.

Nejhorší situace je v oblastech Sonoma, Napa a Mendocino. Ředitel Úřadu pro lesní a požární ochranu (Cal Fire) Ken Pimlott uvedl: „Probíhá důkladné vyšetřování všech požárů.“ Nicméně jeho úřad a všichni hasiči kladou největší důraz na záchranu lidí a uhašení ohně. Teprve až se jim podaří dostat požáry pod kontrolu, budou se zabývat tím, zda za jejich vznikem nestojí nějaký žhář.

Kalifornii ničí požáry:

Zkáza města Santa Rosa

Kalifornský guvernér Jerry Brown kvůli požárům vyhlásil stav nouze v okresech Napa, Sonoma, Yuba a čtyřech dalších. Největším městem v oblasti zasažené požáry je Santa Rosa, kde žije zhruba 175.000 obyvatel. Požár v tomto městě zničil řadu budov a vynutil si uzavření škol i evakuaci dvou nemocnic.

Více než stovka lidí v důsledku požárů utrpěla zranění a skoro 200 osob se pohřešuje. „Bylo to peklo, jaké jste nikdy předtím neviděli,“ uvedla Marian Williamsová, která musela před požárem ujet v autě. „Stromy hořely jako pochodně,“ dodala.

Margaret Curzonová sdělila stanici CNN, že její rodina při požáru přišla o všechno. Zkáza města Santa Rosa, které se nachází na severozápad od San Francisca, začala v pondělí ráno. Rodinu ráno probudil zápach kouře, ale nepřikládali tomu žádnou důležitost, až když vyhlédli z okna, došlo jim, že se něco děje. „Táta si nejdřív myslel, že to byl nějaký útok nebo tak něco. Bylo to opravdu hrozné, nebe bylo rudé, všude poletovaly jiskry,“ řekla Curzonová.

Podívejte se na trosky města Santa Rosa:

Z jejich domu zbylo jen torzo betonové sochy, která zdobila zahradu. Podobný osud potkal tisíce dalších lidí. Likvidaci požárů ztěžuje nedostatek hasičů, postěžoval si médiím šéf hasičů Barry Biermann z vinařské oblasti Napa. „Jedeme na tři směny, muži jsou unavení, nemáme dost personálu, abychom to zvládli.“

Trump v telefonickém rozhovoru s Brownem ujistil, že federální vláda stojí za Kalifornií. „A bude tam i v době nynější tragédie,“ řekl prezident. „Přijít o dům a majetek nebo o úrodu je hrozné, ale ztráta života se s tím nedá srovnávat,“ uvedla tisková mluvčí Bílého domu Sarrah Sandersová.

Oheň stále není pod kontrolou hasičů

Mluvčí kalifornského Úřadu pro lesní a požární ochranu Daniel Berlant řekl, že během dvanácti hodin spálilo 14 požárů v osmi severokalifornských okresech území o rozloze přes 23.000 hektarů.

S ohněm bojují tisíce hasičů a řada požárů stále není pod kontrolou. Požáry vypukly v neděli večer, zatím však není známo, jakým způsobem. Za jejich mimořádně rychlým šířením stojí kombinace silného větru, nízké vlhkosti a teplého a suchého počasí. Nyní ale meteorologové předpovídají ochlazení a zvýšení vlhkosti vzduchu.

Pomáhat hasičům začala národní garda, která záchranářům a hasičským četám zajišťuje dodávky pohonných hmot. Kvůli požárům v postižených částech nefunguje elektřina, což z provozu vyřadilo i benzinové stanice.

Požáry ničí vinice

Požáry mohou ohrozit i sklizeň hroznů. Podle vinařů totiž kouř může dosud nesklizené hrozny znehodnotit. Vinař Fred Oliai, který má vinice v proslulém údolí Napa, uvedl, že on i jeho kolegové jsou z nastalé situace nervózní. Úřady ale vinařům vzkazují, že na úrodě nezáleží a prosí je, aby dbali na své bezpečí.

Zobrazit celou diskusi