Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Evakuace a uzavřené dálnice: Chorvatsko dusí požáry

Autor: ČTK, Mii - 
22. srpna 2017
13:07

Jadranské pobřeží Chorvatska sužuje nová vlna požárů. Postižena je zejména velká oblast mezi Zadarem a Šibenikem, ale i některé ostrovy jako Ugljan, Hvar a Brač. Kvůli hustému dýmu byl přerušen provoz na jednom úseku dálnice A1 vedoucí ze Záhřebu do Splitu, informovala chorvatská média.

Mezi nejpostiženějšími místy jsou uváděny obce Lepuri, Pristeg a Kistanje. Dramatická situace je podle deníku Večernji list u obce Vrana, v jejímž okolí se nacházejí miny a hasiči tam nemohou zasahovat. Požářiště je tam dlouhé několik kilometrů a kvůli silnému větru oheň rychle postupuje. V některých obcích v okrese Promina byla kvůli velkému nebezpečí nařízena evakuace obyvatel.

Část jadranské magistrály, dálnice A1, mezi Zadarem a Šibenikem byla uzavřena a podle médií se v obou směrech – na Split i na Záhřeb – utvořily kolony aut dlouhé až devět kilometrů. Policie umožňuje vracet se i v protisměru, ale podle některých informací se nedá jet ani po objízdné trase.

Do boje s ohnivým živlem jsou podle možností nasazeny i hasící letouny a vrtulníky, mimo jiné na ostrově Ugljan. Žádné oběti nových požárů zatím nejsou hlášené. Podle webu 24sata si u Kistanje zlomil nohu jeden z hasičů.

Chorvatsko letos sužuje mimořádně velké množství požárů. Podle oficiálních údajů citovaných agenturou AFP plameny tam dosud zdevastovaly 83 tisíc hektarů porostů, což je dvojnásobek rozlohy zničené v roce 2012. V oblasti Splitu v červenci plameny sežehly 4500 hektarů borovicových lesů, křovin a olivových hájů.

VIDEO: Kilometrové kolony se v Chorvatsku tvořily ještě před požáry

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi