Důvod, kvůli kterému požár vznikl, zatím momentálně nikdo nezná. Policisté začali prohledávat okolí shořelého kostela, zatímco hasiči na místo dopravili těžkou techniku, pomocí které se snaží místo zdokumentovat. Očekává se také příjezd psovodů se služebními psy.

Kostel byl lemován hřbitovem, na kterém podle prvotních informací některé náhrobní kameny mohou být poničené. Oheň byl vidět už z velké dálky, podle místních některé kousky žhavého popela dolétly až na nejbližší zahrady.

Video
Video se připravuje ...

Na místo dorazila hasičská technika, pomocí které bude místo zdokumentováno. Soňa Molatová

„Okna z ložnice máme směřovaná přímo na kostelík. Manželka mě o půlnoci vzbudila s tím, že slyší nějaké praskání a cítí spálené dřevo,“ popisoval Zdeněk K., který bydlí jen malý kousek od shořelého kostela.

„Plameny šlehaly 40 metrů vysoko a na zahradě najdete ještě teď hromadu spáleného listí a kousky dřeva, které přinesl silný vítr. Co vím, tak to dolétlo i půl kilometru daleko,“ doplnil.

Jediné, co kromě náhrobků na místě zůstalo, je dřevěný kříž s Ježíšem. „Šest minut po půlnoci se spustil bezpečnostní alarm objektu. Divné bylo, že se spustily naráz všechny. Po dvou minutách mi volali, že kostel hoří,“ řekl farář kostela Kazimierz Plachta.

Farář věří v to, že kříž, který na místě zůstal, je symbolem toho, co s kostelem dále bude. „U Ježíše také došlo k zmrtvýchvstání. Doufám tedy, že i náš gutský kostel oživne,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Farář kostela se o požáru dozvěděl krátce po půlnoci. Jiří Krušina

Hasičům a policii komplikuje práci místo, kde byl kostel situován. Jde totiž o malý lesík, přičemž některé ze stromů byly požárem poničeny. Problém byl také při práci s vysokozdvižnou plošinou, kvůli které museli hasiči ořezat větve.

Na místo přijela také starostka Třince Věra Palkovská. Ani ona neskrývala smutek. „Bylo to takové naše rodinné stříbro. Žádnou tak krásnou historickou památku na území našeho města nemáme,“ povzdechla si.

Podle jejích slov každou váženou návštěvu, která do města přijela, vzali právě do gutského kostela. Palkovská také dodala, že se již spojila s ministerstvem kultury a začíná uvažovat nad tím, jak vybudovat kostel znovu.

Video
Video se připravuje ...

Přímo do areálu hřbitova, který kostel lemoval, bylo těžké se s plošinou dostat. Soňa Molatová

Podle mluvčího hasičů Petra Kůdely nebyl nikdo při požáru ani při jeho hašení zraněn. Momentálně probíhá ohledání místa, přičemž všechny zajištěné věci budou předány k expertize a v řádech dnů nebo týdnů by mohla být známa příčina.

Dřevěná stavba byla z 16. století a při požáru shořely také cenné obrazy, kterými byla vyzdobena. Kostel byl v letech 2012 až 2014 rekonstruován, investováno bylo přes 4 a půl milionu korun.

Před několika lety byl také z tohoto posvátného místa ukraden zvon, což místní dost rozčílilo. Možná také kvůli velké vlně zloby se nakonec zloděj lupu zbavil a zvon byl poté nalezen.

Fotogalerie
29 fotografií