Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump vyšle zřejmě do Česka Stephena Kinga. Co je náhradník Schapira zač?

Autor: Mii - 
11. července 2017
13:30

Bílý dům v pondělí oznámil jméno člověka, který se má stát novým americkým velvyslancem v Česku. Je jím Stephen King z města Janesville v jižním Wisconsinu. Nominaci si vysloužil i přes absenci diplomatických zkušeností a fakt, že na Česko nemá žádnou vazbu. Je ale zkušeným podnikatelem a aktivním Republikánem.

Když se poprvé objevila informace, že USA by v Česku měl zastupovat člověk jménem Stephen King, řada médií se nejdříve domnívala, že se bude jednat o známého odpůrce migrace a kongresmana z Iowy stejného jména. Vypadalo to pravděpodobněji.

Stephen King, který byl na post navržen, je totiž zejména v Evropě neznámou osobou bez jakékoli vazby na Česko nebo diplomatické zkušenosti. Přesto se má velvyslancem stát on. Ve svém domovském státě Wisconsin je ale známým Republikánem se silnou základnou podporovatelů.

Podnikatelský život

Před svou politickou kariérou Stephen King vystudoval ekonomii na univerzitách v Madisonu a Iowě. Po studiích působil například ve společnosti Milton Industrial and Economic Corporation, ve které v roce 1990 působil i jako prezident. Následně stanul v představenstvu First Community Bank of Milton.

V roce 2006 založil vlastní firmu King Capital, která se věnuje investicím do nemovitostí a spekulacím na realitním trhu. Chvíli poté zasedl také do představenstva amerických skautů (Boy Scouts of America) a působil v Baxte International nebo Hewitt Associates. V současnosti působí jako výkonný ředitel centra pro profesionální rozvoj na obchodní škole při univerzitě v Madisonu.

Významný Republikán ve Wisconsinu

Současně se svými podnikatelskými aktivitami působí Stephen King v republikánské straně ve Wisconsinu, kde má kontakty s důležitými členy. Jeho osobním důvěrníkem je například vlivný šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který zastupuje právě stát Wisconsin. King navíc podniká s Ryanovým bratrem Tobinem.

VIDEO: Předchozím velvyslancem USA v ČR byl Andrew Shapiro. Podívejte se, co říkal pro Blesk.cz

Video  Americký velvyslanec Schapiro v Blesku: Už se usmířil se Zemanem?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Stýká se také se současným ředitelem kanceláře Bílého domu Reincem Priebusem, který měl společně s Ryanem Trumpovi navrhnout Kinga jako velvyslance Česka. Trump se zřejmě návrhu chytil, i když King nikdy podobný post nevykonával.

Působil ale na ministerstvu zemědělství a podle televize Fox News se v minulosti mimo jiné zabýval vyšetřováním porušování občanských práv pro Federální úřad pro vyšetřování (FBI). V roce 1988 neúspěšně kandidoval do Senátu.

Loni v prezidentských volbách byl King mezi dalšími 35 delegáty republikánské strany z Wisconsinu, kteří přislíbili svoji podporu kandidujícímu Tedu Cruzovi. Cruz ale svoji kandidaturu v březnu ukončil. Měl tehdy přislíbených okolo 546 delegátů.

Stephen King je ve Wisconsinu označován za jednoho z hlavních influencerů – lidí, kteří se dokážou zasadit o změny, protlačit kandidáty k vítězství a ovlivňovat veřejné mínění. O tom, zda nyní skutečně usedne do křesla amerického velvyslance v Praze, musí ještě rozhodnout Senát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa