Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Britský džihádista je hvězdou Islámského státu. Je z něj vrchní odstřelovač

Autor: Darina Jíchová - 
30. září 2017
17:40

Britský džihádista z Manchesteru Raymond Matimba (28) je podle posledních informací, které získal deník Daily Telegraph, jedním z klíčových agentů Islámského státu. Matimba pracuje převážně jako odstřelovač ISIS. Byl identifikován podle záběrů z videa, na kterém je skupinka teroristů, mezi nimi i Matimba a džihádista John.

Matimba byl zachycen při rozhovoru s britskými členy ISIS, mezi nimi byl i Mohammed Emwazi, kat z popravčích videí, který byl spíše znám pod jménem džihádista John. Bezpečnostní služby o Matimbovi věděly od roku 2014, kdy odcestoval do Sýrie, ale dosud nebyla jasná jeho role v ISIS nebo jeho důležitost.

Informátor, kterému se podařilo infiltrovat teroristickou buňku, uvedl, že Matimba velel tréninku odstřelovačů a byl velice blízký přítel Emwaziho, znal se i s bombovým atentátníkem z Manchesteru Salmanem Abedim. Zdroj uvedl, že Abedi byl v době přípravy na útok v kontaktu s Matimbou. „Řekl, že nenávidí svoje město a chce ho zničit,“ uvedl informátor. Myšlenka bombového atentátu v Manchesteru podle všeho tedy vzešla od Matimby.

Muži se na telefon podařilo nahrát několik snímků, videa převezl do Británie, kde je analyzují specialisté z protiteroristického oddělení. Identita informátora je střežená, muž má stále v oblasti, kde sídlí i ISIS, rodinu. Záběry byly zveřejněny exkluzivně pro Daily Telegraph. Na záběrech jsou i Reyaad Khan a Junaid Hussain, kteří byli zabiti při náletu amerického nebo britského dronu. V současnosti je Matimba nejvíce hledaný britský terorista na světě.

Džihádista John v jednom z videí Islámského státu:

Video  ISIS vyhrožuje popravou Chorvata.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Video pochází z roku 2014, pár měsíců po jeho natočení se celý svět seznámil s Emwazim jako s katem z popravčích videí. Až dosud bezpečnostní složky považovaly Matimbu za nevýznamného člena ISISu. Nicméně analýza záběrů dokazuje, jak blízko měl k předním džihádistům a že hrál klíčovou roli při útoku v Manchesteru. Matimba nyní používá jméno abú Qaqa al-Britani al-Afro.

Matimba se s Abedim seznámil skrze dalšího teroristu z Manchesteru Raphaela Hosteyho, všichni tři chodili do stejné mešity, podle všeho to byl právě Hostey, kdo naverboval Matimbu.

Matimba byl původně křesťan, jeho matka s ním nechce mluvit

Matimba se narodil v Zimbabwe, jeho rodiče jsou křesťané. Do Velké Británie přišel v roce 2002, k islámu konvertoval poté, co se oženil s Turkyní. Nějaký čas pracoval na částečný úvazek v islámském knihkupectví. S životem v Británii byl ale nespokojený, proto odešel do Sýrie.

„Matimba je obr, vedle Hussaina vypadl jako jeho bodyguard. Byl důležitý člen, lidé mu věřili a on důvěřoval jim,“ uvedl zdroj, Matimba byl podle něj také nevídaně zručný střelec a často sloužil jako odstřelovač.

Matimbova matka Monica (60) sdělila Daily Telegpraphu, že neví, zda je její syn naživu. „Nejsme v kontaktu,“ řekla, naposledy si vyměnili pár zpráv přes aplikaci WhatsApp v roce 2015. „Zavolala jsem na protiteroristické oddělení, nechci s ním už mluvit, změnila jsem si číslo. Nikdy jsem nečekala, že si budu procházet něčím podobným,“ dodala.

Matimbovi, Emwazimu, Hussainovi a Khanovi média přezdívají Beatles ISIS. Většina Matimbových kolegů, po jejichž boku se vyskytuje na videu, byla zabita v letech 2015 a 2016 při útoku amerických a britských dronů. Abedi pak zemřel letos v Manchesteru při sebevražedném útoku, který připravil o život dalších 22 lidí a zranil jich nejméně 250.

Několik novin napsalo, že Matimba byl zabit během bojů v Sýrii někdy na začátku roku 2017, ale toto tvrzení zatím nebylo potvrzeno ani vyvráceno. Americké centrální velitelství odmítlo poskytnout Telegraphu další informace. 

jir-ka ( 30. září 2017 18:21 )

No , Jeho hvězda pravděpodobně dlouho zářit nebude . Mušky už jsou na Něj zaměřené .

Zobrazit celou diskusi