Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Děsivé.“ Experti po útoku v Londýně varují: Přísady na domácí bombu lze nakoupit online

Autor: Mii - 
23. září 2017
20:07

Ingredience, se kterými lze doma vytvořit ničivou bombu podobnou té, která popálila minulý pátek v londýnském metru desítky lidí, není vůbec těžké sehnat. Stačí přístup k internetu a necelé tři tisíce korun. Největší internetový obchod světa Amazon, který má sklady i v České republice, všechno potřebné za pár korun nabízí. Dokonce nakupujícím poradí, co přesně koupit. Zástupci Amazonu nyní věc řeší.

Vykonat teroristický útok nikdy nebylo tak jednoduché jako dnes. Pokud člověk chce vyrobit bombu, která se postará o několikadenní rozruch a smrt kolemjdoucích lidí, nemusí ingredience složitě hledat na černém trhu a vykonávat nelegální aktivitu.

Stačí si zadat do internetového vyhledávače Amazon.co.uk, britskou verzi slavného amerického internetového obchodu, a začít hledat. Tento obchod totiž nabízí doslova vše, od kartáčků na zuby, přes auta po potenciálně nebezpečné chemikálie.

Co víc, když si člověk jednu z ingrediencí na výrobu bomby zobrazí, inteligentní algoritmy obchodu v rámci sekce „co dalšího nakupovali lidé, kteří tuto věc kupovali“ doporučí, co dalšího si k ní pořídit, takže bez většího předchozího úsilí je okamžitě k dispozici kompletní nabídka startovního balíčku pro teroristy.

Na věc upozornil britský televizní kanál Channel 4 News, kterému se všechny přísady na bombu podařilo nakoupit jen čtyři dny poté, co v londýnském metru vybouchla podobná, podomácku vytvořená bomba. Není vyloučeno, že její autor ingredience pořídil právě na Amazonu.

Nebezpečí: Bomba doma levně a rychle

Že věci lze nakoupit jednoduše, a navíc velmi levně, otestoval i britský server The Sun. Všechno potřebné nakoupil za 95 liber, tedy zhruba 2800 Kč. Byly mezi tím peroxid vodíku, kuličková ložiska, časovač, tlakový hrnec, zapalovací systém a řada dalších věcí, hlavně chemikálií, které se z bezpečnostních důvodů rozhodl plně nejmenovat. Kompletní seznam však lze dohledat během několika minut na Googlu.

Video  Exploze tašky v londýnském metru: Zranění mají popálené obličeje.  - Reuters
Video se připravuje ...

Bývalý vojenský expert na výbušniny Chris Hunter k tomu řekl: „Fakt, že se všechny tyto věci daly nakoupit během jednoho nákupu a nikdo to nekontroloval, je děsivý. Amazon je vážně nejlepší kamarád teroristů.“

Následně dodal: „Když se tak podívám, co nakoupili, tak z toho jde vytvořit bomba, která by vyhodila do povětří vagon metra nebo autobus. Jak může miliardová korporace něco takového prodávat, aniž by upozornila tajné služby, mi opravdu není jasné. Musí se zamyslet a zajistit, aby se nic podobného neopakovalo.“

Stejný názor má britský konzervativní poslanec Alec Shelbrooke. „Opět jsme svědky toho, jak internetové firmy nerespektují pravidla. Nebojím se říct, že Amazon schvaluje terorismus,“ sdělil pro The Sun.

Amazon oficiální prodejní sekci v Česku nemá, ale lze si do země objednávat ze všech jeho zahraničních verzí. Z evropských variant, jako je právě Amazon.co.uk nebo třeba Amazon.de, navíc ani Češi naplatí clo. Ingredience tak může stejně snadno získat i Čech. Obchod má také v zemi sklady, takže je jen otázkou času, než českou variantu zprovozní.

Obchod věc prošetří

Amazon slíbil, že věc bude řešit, zároveň ale velké pochybení nevidí. Všechny předměty lze nakoupit i jinde na internetu. Navíc tvrdí, že neprodává nic nelegálního.

„Všechny produkty prodávané na Amazonu musí dodržovat naše pokyny pro prodej a prodáváme pouze výrobky, které jsou v souladu s právními předpisy Spojeného království,“ uvedla společnost ve svém prohlášení.

Přesto se na věc zaměří. „Vzhledem k nedávným nešťastným událostem kontrolujeme naši stránku, aby výrobky nebyly nabízeny nevhodným způsobem. Také budeme pokračovat v úzké spolupráci s policií a tajnými službami, kterým můžeme pomoci,“ pokračuje prohlášení.

Video  Útok v Londýně: V této tašce někdo odpálil výbušninu.  - Sylvain Pennec
Video se připravuje ...

covampotom ( 24. září 2017 11:10 )

Hned je jasnější, proč Lidl spouští eshop .

Zobrazit celou diskusi