Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nečekaný soupeř Merkelové: Slibuje kokain na předpis i alkohol za volantem

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. září 2017
18:20

Neochvějnou cestu Angely Merkelové za obhajobou křesla spolkové kancléřky mohou v Německu o víkendu narušit lidé sdružení v uskupení Die Partai (Strana). Na politickém spektru se označují jako apolitičtí, mezi svými členy mají spisovatele, novináře, baviče a satiriky. Není jim cizí černý humor a sarkasmus a ve své kampani šíří jeden bizarnější nápad za druhým. Němcům se to ale pravděpodobně líbí a uskupení sbírá řadu příznivců. Německé volby proběhnou už tuto neděli, a pokud by rozhodovaly facebookové „lajky“, má Strana jasně vyhráno.

Politické uskupení na své facebookové stránce slíbilo, že se zasadí o to, aby byl kokain na předpis a aby bylo povoleno řídit pod vlivem alkoholu. To, že v případě jejich výhry v nedělních volbách unesou tureckého prezidenta Erdogana, jim na sociální síti zajistilo tisíce fanoušků. Jejich počet značně převyšuje to, co se podařilo nasbírat na sociálních sítích Merkelové nebo AfD.

Strana byla založená 2004 editory satirického časopisu Titanic a do jejího čela se dostal tehdejší šéfredaktor Martin Sonneborn. Ze Strany pochází i vůbec nejmladší kandidát na kancléře Floris Beer (18).

Většinou to bývá populistická AfD, kdo vede žebříček oblíbenosti na Facebooku, v srpnu dosáhla 440 tisíc reakcí na jeden ze svých příspěvků. Nicméně Strana jen během srpna získala skoro 32 tisíc fanoušků, což je podstatně více, než mají její konkurenti.

Hlavním kandidátem na kancléře za Stranu je bavič a spisovatel tureckého původu Serdar Somuncu. Jejich propagaci vede další umělec, izraelský satirik Šahak Šapira. Pozornost na sebe strhl zvláště, když se mu podařilo nabourat se na 31 facebookových stran spřátelených s AfD. Šapira také nahrál jejich volební kampaň na pornografickou stránku YouPorn.

K volbám jen lidé se zdravým rozumem?

Ve stranickém manifestu slibují, že nastolí nový systém rozhodování. Například pokud dojde na lidové referendum a vláda zjistí, že občané nejsou schopni odpověď ani na základní otázky typu Paříž je hlavní město jakého státu?, výsledky hlasování budou anulovány. Strana tento systém nazývá umírněnou epistokracií. K volbám tedy budou moct jen ti občané, kteří prokážou určitou kompetenci.

Analytici jsou překvapení pasivitou ostatních politických stran. „Skandální prohlášení, satirické a provokativní politické postoje i černý humor jsou u lidí velmi populární. Sériózní a zkostnatělý postoj CDU a AfD se tomu nemůže rovnat,“ řekl Tilo Kmieckowiak, odborník ze softwarové firmy, která zpracovává volební data.

Není ale pravděpodobné, že se Straně podaří získat více než pět procent hlasů. Odborníci a tvůrci volebních kampaní doporučují ostatním stranám, aby se inspirovaly jejich inovativním přístupem. AfD si najala firmu Harris Media, která vytvořila internetovou kampaň Donalda Trumpa a Ukipu. Je ale otázkou, jestli se to nějak projeví v nedělních volbách.

Největší šance má Merkelová

Ve volbách se o přízeň zhruba 61,5 milionu oprávněných voličů uchází celkem 42 stran, což je nejvíce od znovusjednocení Německa. Reálnou šanci dostat se do parlamentu má ale jen šest uskupení. Téměř nikdo přitom nepochybuje o tom, že nejsilnější znovu bude CDU/CSU, která má v průzkumech podporu kolem 36 procent voličů. Jisté se zdá i druhé místo pro sociální demokraty (SPD), kteří si mohou myslet na zisk kolem 22 procent hlasů.

Strany současné velké koalice musejí ale počítat s tím, že získají méně hlasů než ve volbách před čtyřmi lety, kdy si CDU/CSU přišla na 41,5 procenta a SPD na 25,7 procenta. V případě sociálních demokratů, jejichž šéfovi Martinu Schulzovi se v kampani jen obtížně dařilo vymezovat se vůči Merkelové, je navíc možné, že dosáhnou svého nejhoršího výsledku v dějinách spolkové republiky. Jejich dosavadním minimem bylo 23 procent v roce 2009.

O co jasnější se zdá být souboj o první dvě pozice, o to zajímavější by mělo být klání o třetí místo, o které se utkají hned čtyři strany. Nejhorší výchozí pozici mají Zelení, kteří se v průzkumech pohybují kolem osmi procent, což je méně, než na kolik dosáhli v posledních volbách (8,4 procenta). O něco lépe je na tom Levice, druhá ze současných opozičních stran, pro kterou by mohlo hlasovat mezi devíti a deseti procenty voličů, tedy více než v roce 2013 (8,6 procenta).

Polepšit by si každopádně měly Svobodná demokratická strana (FDP) a Alternativa pro Německo, které v končícím volebním období v parlamentu chyběly. Pro liberály má neděle představovat definitivní tečku za traumatem posledních voleb, při nichž se 4,8 procenta poprvé vypadli ze Spolkového sněmu. Letos by mohli svůj zisk zhruba zdvojnásobit. V průzkumech se pohybují mezi devíti a deseti procenty.

S AfD nechtějí ostatní strany spolupracovat

Ještě o něco silnější podporu – mezi devíti a 11 procenty – má AfD, která se podle řady pozorovatelů stane první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. Svou odlišnost od ostatních stran AfD, která přitahuje řadu protestních voličů, dávala jasně najevo i v předvolební kampani, kterou postavila především na tvrdé kritice migrační politiky kancléřky Merkelové a její vlády.

Byla to právě AfD a její příznivci, kteří do jinak poklidné kampaně přinesli vyhrocené emoce a naštvání, jimž dávali volný průchod na předvolebních mítincích šéfky křesťanských demokratů, kterou častovali jako zrádkyni národa nebo lhářku. Někteří členové AfD se navíc neštítili ani radikálních výroků o „zbavování se“ politiků jiných stran nebo o německé historii.

I to je důvod, proč všechny ostatní strany s AfD dopředu vylučují spolupráci. Příští koalice by podle dosavadních průzkumů mohla být postavena buď na základech dosavadní vlády CDU/CSU a SPD, nebo na ose CDU/CSU, FDP a Zelených. V obou případech, z nichž ani jeden není bezproblémový, by na čele vlády zůstala Merkelová, která by se vítězstvím ve čtvrtých volbách v řadě vyrovnala velikánům německé politiky Konradu Adenauerovi (v čele vlády 1949–1963) a Helmutu Kohlovi (1982–1998).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi