Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kim otestoval vodíkovou bombu pětkrát silnější než v Nagasaki. Trump hrozí jadernou válkou

Autor: ČTK, pk - 
3. září 2017
11:24

Severní Korea provedla zkoušku vodíkové bomby. Oznámila to v neděli severokorejská státní televize, podle níž byl test „naprosto úspěšný“. Podle oficiálního oznámení šlo o bombu použitelnou do mezikontinentální balistické rakety. Trump slíbil Japonsku, že ho před Kimem uchrání i za cenu použití jaderných zbraní. 

Severokorejská agentura KCNA uvedla, že inspekci nové vodíkové bomby provedl před testem vůdce komunistické KLDR Kim Čong-un.

Televize přinesla záběry, na nichž Kim Čong-un podepisuje příkaz k provedení testu. V prohlášení televize byl test označen za „smysluplný“ krok v jaderném zbrojním programu.

Agentura KCNA oznámila, že při nedělním testu „neunikl žádný radioaktivní materiál a že zkouška neměla žádný negativní vliv na okolní prostředí“. Smyslem testu bylo podle agentury prověřit přesnost při výrobě vodíkové bomby, již lze umístit do mezikontinentální střely.

Prozradily je otřesy

V noci na dnešek zaznamenaly seizmologické služby Číny, Jižní Koreje a USA otřesy v KLDR o síle až 6,3 stupně. Japonsko později oznámilo, že KLDR provedla jaderný pokus.

Kim při inspekci bomby řekl, že všechny její komponenty byly vyrobeny v KLDR. Zahraniční analytici podle agentury AFP ale vyjádřili pochybnosti o schopnosti Severní Koreje vyrobit vodíkovou pumu v tak malých rozměrech, aby mohla tvořit hlavici nosné rakety. Pchjongjang loni v lednu tvrdil, že provedl zkoušku údajně miniaturizované vodíkové pumy, která měla sílu sedmi kilotun TNT.

„Po prověření informací meteorologické služby a dalších zpráv vláda potvrzuje, že Severní Korea provedla jaderný test,“ řekl před novináři japonský ministr zahraničí Taró Kono. Dodal, že Tokio už protestovalo u velvyslanectví KLDR v Pekingu. Japonsko test považuje za „krajně neodpustitelný“. Premiér Šinzó Abe prohlásil ještě před vyhodnocením otřesů, že jaderný pokus by byl naprosto nepřijatelný.

Ohnisko otřesů, které dosáhly síly patrně 6,3 stupně, bylo v hornaté izolované provincii Hamgjong, kde má KLDR svou jadernou střelnici. Čínská seizmologická služba informovala o tom, že po prvních otřesech následovaly po osmi minutách další, slabší. 

Silnější nálož než v Nagasaki

O tom, že KLDR provedla jaderný pokus, už nepochybuje zřejmě ani Jižní Korea. Předseda tamního parlamentního branného výboru řekl podle zdroje agentury Reuters, že silné otřesy, jež byly zaznamenány, způsobila zřejmě nálož o síle 100 kilotun, což je pětinásobek bomby svržené v roce 1945 na Nagasaki.

Americký prezident Donald Trump v noci na neděli telefonicky hovořil s Abem o rostoucí hrozbě ze strany Severní Koreje. Oznámil to Bílý dům.

Spojené státy jsou připraveny dostát svým závazkům bránit Japonsko, a to i za použití jaderných zbraní. Tokiu to sdělil poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Herbert McMaster, uvedla agentura Reuters. 

Japonsko má s USA uzavřenou spojeneckou smlouvu, ve které Spojené státy ostrovní zemi zaručují ochranu. Washington v minulosti poskytl Tokiu opakovaná ujištění, že na případný útok na Japonsko mohou USA odpovědět i jadernými zbraněmi.

KLDR dosud provedla pět ověřených jaderných testů v letech 2006, 2009, 2013 a dva v loňském roce. Rovněž provedla sérii zkoušek raket různého doletu.

Rada bezpečnosti OSN přijala již osm rezolucí vyhlašujících sankce proti KLDR s cílem ji zastavit v dalším vývoji jaderných a raketových zbraní. Kýžený výsledek ale neměla žádná z nich.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 3. září 2017 22:05 )

Kim si vyrábí zbraně jak chce na všechny kecy kaške a ten klaun v "bílej chýši" si akorát tahí tričko a má staženou perdel!!

Stavros ( 3. září 2017 20:43 )

Jaj tak ať už se konečně navzájem vybombardujou a je klid od obou.

sepondt ( 3. září 2017 14:49 )

jen kreten repoles Kimovi tleska

prycsnima ( 3. září 2017 13:27 )

 Chtělo by to přrsunout nové jaderné fyziky z německé dem.respubliky ke kimovi.Ale né,tajalovice babochlap makrela je dá jen do ostbloku.

erikcom ( 3. září 2017 09:38 )

A že nikomu nevadí přes 200 jadernych testu co provedli USA, a v praxi Japoncům

Zobrazit celou diskusi