Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kim Čong-un už prý není pro Severokorejce bůh. Místo úcty se ho teď jen bojí

Autor: Darina Jíchová - 
17. srpna 2017
20:00

Obyvatelé KLDR už nemají důvěru ke svému vůdci Kim Čong-unovi. Roky, kdy ho uctívali jako boha, jsou v nenávratnu. Lidé se obracejí ke křesťanství, i když jim za přestup na víru hrozí zatčení, mučení nebo i trest smrti, vypověděl Telegraphu jeden z korejských křesťanů, který si v zájmu vlastního bezpečí nepřeje být jmenován.

Mladý Korejec tvrdí, že mnoho jeho spoluobčanů přestává uznávat Kim Čong-una jako boha. Podle něho se lidé obrací na víru, ke křesťanskému Bohu. Nicméně v KLDR hrozí každému, kdo je přistižen při praktikování nějakého náboženství, vysoký trest.

Stále více Korejců pochybuje o božské podstatě jejich vůdce, jeden ze členů organizace na zastavení genocidy v Severní Koreji řekl reportérům z Daily Telegraphu: „V milosti lidé uctívali Kimovu rodinu jako bohy, ale teď už ho většina z nás ani nerespektuje. Hledáme něco jiného a křesťanství se zdá být tou pravou cestou.“

„Samozřejmě, objevují se tu i jiná vyznání, třeba pohani se svými šamany, ale současně se upevňuje i křesťanství,“ uvedl. „I když lidé vědí, že za to můžou skončit ve vězení nebo i hůř, stejně se modlí. Podle mě tak pomalu rozbíjíme režim,“ dodal. Sám se aktivně účastní budování undergroundové církve.

KLDR je problém, ale USA by si měly zamést před svým prahem

Spojené státy zveřejnily zprávu o náboženské svobodě ve světě. Pod palbou kritiky se pak ocitli jak jejich spojenci, tak i nepřátelé. Ministr zahraničních věcí Rex Tillerson se zaměřil hlavně na islámské země jako Írán, Saudskou Arábii, Súdán nebo Turecko, ale zpráva mluvila i o Severní Koreji, kde je lidem upíráno právo na svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání.

„Vláda tvrdě trestá ty, kteří praktikují jakékoli náboženství, hrozí jim věznění, mučení nebo smrt,“ stojí ve zprávě. V Severní Koreji je nyní 120 000 politických vězňů, z nichž mnozí jsou zadržováni právě z náboženských důvodů.

Šetření se však vyhnulo Spojeným státům, kde prezident Trump prosazuje zákaz vpuštění muslimů do země. Tillerson o domácí situaci mlčí, za to přislíbil, že americká vláda bude podporovat náboženskou svobodu ve světě, neboť ta patří mezi základní lidská práva. „Náboženská nesnášenlivost je bohužel stále běžná věc, skoro 80% populace žije se strachem přihlásit se ke své víře,“ řekl.

„Okamžitě víme, kde se lidé potýkají s náboženskou nesvobodou. Tyto země jsou nestabilní, jejich vláda omezuje základní práva svých obyvatel a extrémisté pak berou věci do svých rukou, takový stát se může zhroutit,“ varoval na závěr Tillerson při tiskové konferenci k výroční zprávě.

Zobrazit celou diskusi