Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kanadský pastor se vrací domů. KLDR mu odpustila doživotí, prý kvůli špatnému zdraví

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
9. srpna 2017
15:40

Severní Korea ve středu oznámila, že z „humanitárních důvodů“ propustila na svobodu kanadského pastora, kterému byl v KLDR udělen doživotní trest vězení. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA.

Zprávy o propuštění se začaly objevovat poté, co kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že o záležitosti posílá do Severní Koree jednat kanadskou delegaci vedenou poradcem pro národní bezpečnost Danielem Jeanem.

„Kanadský občan Rim Hyon Su byl na základě rozhodnutí nejvyššího soudu KLDR pro zdravotní problémy z humanitárních důvodů propuštěn 9. srpna 2017,“ napsala náhle agentura KCNA.

Záznam z přelíčení s kanadským pastorem

Reverend presbyteriánské církve v Torontu, známý též pod jménem Hyeon Soo Lim, přijel do Severní Koreje v lednu 2015 na humanitární misi a zakrátko zmizel. V prosinci téhož roku byl odsouzen k nuceným pracím na doživotí za protistátní činnost. Podle KLDR se pokusil svrhnout severokorejský režim.

Torontská církev oznámila, že Lim navštívil Severní Koreu více než stokrát od roku 1997. Pomáhal tam zakládat sirotčince a pečovatelské domy. Loni ho v pracovním táboře navštívili kanadští novináři, sdělil jim, že osm hodin denně kope jámy. Překvapilo ho, že nikdy neviděl žádného jiného vězně.

Pastorova rodina se velmi obává o jeho zdraví. Jejich strach není bezdůvodný. Před dvěma měsíci byl z korejského vězení propuštěn americký student z Ohia Otto Warmbier, který následně po návratu domů upadl do komatu a zemřel.

Severní Korea stále zadržuje další tři Američany. Vztahy mezi KLDR a Severní Amerikou zůstávají napjaté. Kanada s Pchjongjangem přerušila diplomatické vztahy již v roce 2010. USA hrozí zemi otevřeným vojenským útokem.

Pchjongjang v minulosti používal propouštění a zadržování občanů USA jako páku při vyjednávání. KLDR dnes po ostrém varování prezidenta USA Donalda Trumpa uvedla, že "pečlivě zkoumá" možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi