Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zkušeného listonoše ještě ani nepohřbili a britská pošta už vymáhala jeho uniformu

Autor: Darina Jíchová - 
24. srpna 2017
18:55

Truchlící Danni Haskinsová se jen nevěřícně dívala, když po ní začala britská poštovní společnost Royal Mail vymáhat uniformu otce pošťáka. Garth Linham (†57) totiž před smrtí nestihl stejnokroj vrátit. Vše se přitom odehrálo jen den poté, co Danni našla otce doma mrtvého. U příležitosti ročního výročí Linhamovy smrti se jeho dcera rozhodla o špatnou zkušenost podělit s veřejností.

Linham byl pošťákem přes 30 let, ve svém okolí byl velmi oblíbený a zpráva o jeho smrti všechny zarmoutila. O to více jeho blízké šokovalo, když jim jeho dcera sdělila, s jakým problémem se musela potýkat: „Snažila jsem se vyrovnat s jeho smrtí, nebyl to ještě ani den od chvíle, co jsme ho našli.

„Táta byl úžasný člověk. Myslela jsem na spoustu věcí, ale jeho pracovní oblečení bylo to poslední, co mě zajímalo. Když k nám domů přišel jeho šéf a chtěl zpátky jejich uniformu, zarazilo mě to,“ řekla. Upozornil ji, že pokud uniformu nevrátí, mohla by být obviněna z podvodu, společnost ji chtěla zpátky z bezpečnostních důvodů.

Pošta: Uniformy se vracet zkrátka musí

Royal Mail Haskinsové zaslali dopis, ve kterém se jí ještě jednou omluvili a zdůraznili, že si nepřáli jí ublížit. „Velmi nás zarmoutilo, když jsme se doslechli o smrti našeho zaměstnance. Jednoho z manažerů jsme s kondolencí vyslali k paní Haskinsové, mohl se asi zachovat jinak a s naším požadavkem počkat. Musíte ale pochopit, že z bezpečnostních důvodů se uniformy musí vracet,“ uvedl mluvčí společnosti.

Haskinsová má za to, že stresující situace v práci způsobila otcovu smrt: „Svou práci miloval, ale poslední roky byly těžké.“ Linham již v minulosti prodělal srdeční infarkt, rok potom strávil rekonvalescencí, při které nemohl pracovat. Do práce se ale vrátil, v roce 2015 byl obviněn ze sexuálního obtěžování, ukázalo se ale, že křivě. Nicméně stížnost Linhama velmi zasáhla.

„Měl rád lidi, rád si povídal. Vždycky se na skok zastavil u starších lidí ve svém rajonu,“ vzpomíná na něj dcera. Z práce ho vyhodili, když se ale prokázalo, že se jednalo jen o pomluvu, svou práci získal zpět. Přemístili ho poté jinam. Haskinsová stále věří, že otci způsobil infarkt stres, který vyvolaly problémy v práci. Přestože se všechno vyřešilo, myslí, že společnost nepostupovala správně, přiznala, že celou záležitost chtěla dát k soudu, ale bála se, že by přišla o dům.

O Linhamově oblíbenosti svědčí i to, že na jeho pohřeb dorazilo více než 200 lidí, byli oblečeni v havajských košilích a v dresech jeho oblíbeného Liverpoolu. Místní fotbalový klub na jeho památku držel minutu ticha. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi