Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protivníka Merkelové rozčiluje angličtina. Mluvme víc německy, vyzývá

Autor: Darina Jíchová - 
14. srpna 2017
13:51

Jednoho z předních německých politiků pobouřilo používání angličtiny v každodenním životě místo mateřského jazyka. Konkrétně ho rozčílili číšníci-imigranti, kteří podle něj neumí německy pořádně ani promluvit. „Zdárné soužití v Německu může fungovat, jen když budeme mluvit německy,“ pronesl Jens Spahn, jehož mnozí vidí jako nástupce Angely Merkelové. Němci zároveň apelují na EU, aby ustanovila němčinu oficiální řečí.

Spahna nejvíce rozzuřil rostoucí počet lidí pracujících v Německu, kteří jazyk této země vůbec neovládají. „Šílím z toho, že číšnici v berlínských restauracích neumí ani slovo německy,“ řekl deníku NOZ. „Ve Francii by se tohle nikdy nestalo,“ srovnal laxní přístup Němců k jazyku s Francouzi, kteří svou řeč brání a prosazují, kde se dá.

Mluvit dnes dobře anglicky je ovšem nedílnou součástí života, děti se začínají cizí jazyk učit už ve školce. Němčina teď skutečně čelí hrozbě, kterou způsobuje příliv imigrantů a globalizace. Restaurace v populárních berlínských čtvrtích jako Mitte a Prenzlauer Berg jsou plné amerických přistěhovalců, často narazíte na vývěsky v angličtině a zaměstnance, jejichž němčina je velmi omezená.

Vláda Merkelové ustanovila, že pro žádající o azyl je povinné naučit se německy. Ti, kteří tak neučiní, riskují, že přijdou o benefity, jako je například trvalé bydliště. Tato omezení se však nevztahují na ty, kteří do Německa přišli před rokem 2015.

Němčina se stává otázkou identity, jedna skupina obyvatel věří, že jazyk je podstatou toho, co tvoří německý národ, druhá skupina s nimi nesouhlasí. „Člověk má potřebu se ve své zemi cítit jako doma. Chceme vědět, co můžeme očekávat od každodenního života. Ne každá změna je změnou k lepšímu. Musel jsem se smířit s tím, že denně vidím na ulici víc a víc „šátků“, ale že by mě to nějak obohatilo? Takový pocit nemám,“ prohlásil Spahn, který sám sebe nedávno označil za „burkofoba“ s tím, že zahalování v Německu neschvaluje.

Nedávno Merkelová od tří německých poslanců obdržela dopis, ve kterém se dožadují, aby se němčina stala oficiálním jazykem Evropské unie. Gunther Krichbaum, Axel Schäfer a Johannes Singhammer tak chtějí snížit dominanci angličtiny v mezinárodních institucích. EU potvrdila, že v souvislosti s brexitem je pravděpodobné, že angličtina bude zbavena své role v Unii.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker začátkem tohoto roku prohlásil, že angličtina jako jazyk ztrácí svou důležitost, nicméně akce německých poslanců je spíš spojena s obavou o budoucnost jejich rodného jazyka než s brexitem. „Musíme udělat všechno proto, aby si němčina udržela svoji prestiž,“ napsali poslanci.

2626 ( 15. srpna 2017 08:12 )

Německý nemluvi už nikdo jiný než Němci angličtina je mnohem lepší.

2626 ( 14. srpna 2017 15:43 )

 to se my budeme učit německy ? A venku se pak nedomluvíme a navíc je to hnusna řeč. Já si to naopak uzivam. Když na me německy spustí odpovím anglicky a oni jen trapne cumi. Zase by se chtěli roztahovat.

2626 ( 14. srpna 2017 15:28 )

 po celem světe se mluvi anglicky ale bohužel právě Němci to moc neumí. Jen ať se to naučí.

2626 ( 14. srpna 2017 15:23 )

 nadlidii se ozyvaji a to t

Zobrazit celou diskusi