Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Němci „vypakovali“ 10 možných teroristů. Báli se, že zaútočí

Autor: ČTK, deb - 
30. března 2017
17:35

Německo od ledna deportovalo deset lidí, které bezpečnostní úřady označily jako hrozbu. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters s tím, že deportace jsou součástí razantnějšího postupu Německa po loňském teroristickém útoku na adventní trh v Berlíně.

„Za společného úsilí dotčených spolkových zemí bylo deportováno celkem deset možných útočníků,“ citoval Reuters svůj zdroj. Ten bez dalších podrobností dodal, že vyhoštěné osoby byly odeslány převážně do severoafrických zemí.

Případ atentátníka Anise Amriho, který loni v prosinci v Berlíně zabil dvanáct lidí včetně Češky, vyvolal v Německu pobouření. Ukázalo se totiž, že německé bezpečnostní složky Amriho vedly řadu měsíců jako možnou hrozbu pro veřejnost a že dlouhodobé pokusy o Amriho vyhoštění zpět do Tuniska byly neúspěšné kvůli komplikovanému vyjednávání s tuniskými úřady.

Amri vedle Berlína nejčastěji pobýval ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde žije zhruba třetina z 9000 lidí, kteří se hlásí k radikální větvi salafistického islámu, napsal portál Focus.de. Tajné služby pak v této spolkové zemi evidují 80 osob jako potenciální útočníky, polovina jsou cizinci, z nichž deset má nařízeno opustit Německo. Podobný příkaz měl i Amri, v zemi však nadále pobýval.

VIDEO: Připomeňte si útok v Berlíně, kdy řidič kamionu najel do davu lidí a zabíjel.

Video  Stejně jako v Nice: Kamion v Berlíně vjel do davu lidí a zabíjel.  - Blesk.cz, Reuters, hudba: Klaus Garternicht, Studio Fontána
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi