Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdolali jsme Everest, chlubili se policisté. Lhali, tak je vyhodili z práce

Autor: Darina Jíchová - 
8. srpna 2017
19:16

Dva policisté tvrdili, že jsou prvním indickým manželským párem, který kdy vylezl na nejvyšší horu světa Mount Everest. Ukázalo se ale, že neříkali tak úplně pravdu. Usvědčily je fotky, které byly upravené Photoshopem. Nepál jim zpětně anuloval jejich horolezecký certifikát.

Dinesh and Tarakeshwari Rathodovi ze státu Maháráštra všem známým pyšně oznámili, že se jim v loňském roce podařilo zdolat nejvyšší vrchol Himalájí. Nyní je kvůli tomu ovšem vyšetřují jejich kolegové. Šetření spustily hromadící se pochybnosti ostatních horolezců. 

Známý a zkušený indický alpinista Surendra Shelke řekl, že poprvé začal o tvrzení pochybovat, když manželé zveřejnili, jak dlouho jim cesta zabrala. Výstup normálně trvá kolem 60 dnů. „Tvrdili, že se nahoru dostali 23. května a tiskovka o jejich výlezu byla už 5. června, ta data prostě nesedí,“ uvedl.

Rathodovi všechna obvinění popřeli, naopak trvali na svém, že horu opravdu slezli a že si tím splnili dávný sen. Na jejich obranu promluvil jen zakladatel společnosti Makalu Adventure, pod jejíž záštitou Rathodovi domnělý výstup absolvovali, Mohan Lamsal: „Při výstupu jim pomáhali Šerpové, se kterými spolupracujeme už několik let. Na cestě zpátky dostala paní Rathodová zápal plic, musela pro ni přiletět helikoptéra,“ řekl.

Pár jako důkaz předložil horolezecký certifikát a fotografie. Snímky byly ovšem upravené ve Photoshopu. Ukázalo se dokonce, že fotky hory ani nejsou jejich, patří dalšímu indickému horolezci Satyarupu Sidhanthovi.

 „Pár má u sebe i lezecký certifikát z Nepálu od ministerstva turismu. Musíme oslovit vládu, abychom zjistili, zda je certifikát pravý,“ uvedl na začátku šetření jeden z policistů. Vyšetřující komisař Sahebrao Patil dodal: „Rathodovi sdíleli klamné informace a kvůli nim teď má naše stanice špatnou pověst.“

Zatím není jasné, jestli pár čeká i soudní líčení. Kvůli lžím přišli o práci u policie a nepálské úřady jim na 10 let zakázaly horolezeckou činnost. 

Horolezectví je jedním z hlavních finančních zdrojů chudého Nepálu. V loňském roce zdolalo Everest přes 450 lidí, 250 z toho byli cizinci. Většina horolezců, kteří dosáhnou nejvyššího vrcholu světa, mají ve společnosti jistou prestiž a uznání. Často jsou vyzýváni, aby přednášeli o svých zkušenostech nebo aby o nich napsali knihu. To bylo asi i motivem indických manželů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi