Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Počasí v Indii dohání stále více lidí k sebevraždě, může za to zničená úroda

Autor: ČTK, base - 
1. srpna 2017
22:32

Klimatické změny přivedly v Indii v posledních 30 letech více než 59.000 farmářů k sebevraždě. Vyplývá to ze studie Kalifornské univerzity, uvedla v úterý organizace Thomson Reuters Foundation. S rostoucími teplotami může jejich počet dále růst, upozorňuje studie.

Více než polovina indické populace je závislá na zemědělském sektoru. Desítky tisíc farmářů se tak v posledních několika dekádách oběsily nebo vypily pesticidy kvůli nesezonním suchům a dešťům. Kvůli zničené úrodě se totiž potýkají s vysokými dluhy. Indická vláda už zavedla odpisy úvěrů a systém pojištění plodin a dotuje například i hnojiva. Farmářské unie si však stěžují, že realizace těchto opatření je pomalá.

Podle vědecké pracovnice z Kalifornské univerzity Tammy Carletonové se od roku 1980 počet sebevražd v Indii téměř zdvojnásobil, každý rok si tak vezme život více než 130.000 lidí. Klimatické změny jsou přitom příčinou sebevraždy v sedmi procentech případů.

Jen v roce 2015 tak spáchalo sebevraždu více než 12.600 farmářů a zemědělců, což je deset procent z celkového počtu sebevražd v tomto roce.

Ze studie dále vyplývá, že každý stupeň nad 20stupňovou teplotou přivedl k sebevraždě zhruba 65 lidí v celé zemi.

Pokud nezasáhneme a nepomůžeme rodinám přizpůsobit se teplejšímu klimatu, je pravděpodobné, že se počet sebevražd bude, vzhledem k neustále se zhoršujícím klimatickým změnám v Indii, zvyšovat,“ řekla Carletonová.

Lidé bojují o každou kapku vody, podívejte se na video:

Video  Lidé bojují o každou kapku vody.  - Reuters
Video se připravuje ...

klimap ( 2. srpna 2017 04:41 )

A proč tedy vodu cmrndají na zem?

Zobrazit celou diskusi