Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krutý lynč za „únos dítěte“: Mentálně postiženou svlékli a umučili k smrti

Autor: bk - 
4. července 2017
16:45

Tři hodiny krutého lynčování si musela vytrpět mentálně postižená Indka Otera Bibi (42). Rozzuřený dav ženu svlékl, ostříhal jí vlasy, brutálně ji bil a kamenoval. To vše na základě nepotvrzeného obvinění z únosu dítěte.

Otera žila kvůli svému postižení celý svůj život s rodiči ve vesnici West Bengal v Indii. Jednoho dne byla obviněna dalším z místních obyvatel z únosu malého dítěte. Dilip Ghosh tvrdil, že se Otera pokusila jeho desetiletou dceru odvést násilím pryč z domova. K závažnému obvinění neměl ale žádné důkazy. 

Oteru nařkl z únosu poté, co ji nachytal ve svém domě. Celá věc se po vesnici rychle rozlétla a rozzuření obyvatelé usoudili, že žena musí být ihned potrestána. 

Místní Oteru násilím odvlekli z dřevěné chatrče, kde právě byla, a přivázali ji na zadní kolo traktoru. Poté začalo v centru vesnice kruté mučení. Dav ze ženy začal nejdříve strhávat oblečení. Ihned na to jí lidé ostříhali vlasy. Několik svědků uvádí, že Otera po celou dobu vykřikovala, že je nevinná. Marně. Nemilosrdný dav ji tři hodiny kopal a kamenoval. Z veřejného lynče existuje i krátký videozáznam. 

Policie na místo dorazila pozdě. Ačkoliv byla žena ještě při převozu do nemocnice živá, později na následky vážných zranění zemřela. Jak policie uvádí, Otera podstoupila lynč jen na základě drbu. Policisté případ vyšetřují jako vraždu.

V Indii rozhodně nejde o první případ veřejného lynčování kvůli nepravdivému obvinění. Ještě v květnu byli dva muži zavražděni rozzuřeným davem, který je nařkl ze znásilnění. V listopadu loňského roku byla dokonce matka dvou dětí brutálně zabita kvůli podezření, že zavraždila svého manžela.