Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policisty na motorkách smetla exploze: Ohnivé peklo a válka v ulicích Caracasu

Autor: pet, ČTK - 
31. července 2017
12:55

Ve Venezuele to vře – a to doslova. Politické protesty se změnily v bouřlivé nepokoje, při kterých vzduchem létají zápalné lahve a bouchají výbušniny. Exploze zasáhla i kolonu policistů na motocyklech, kteří se rázem ocitli v ohnivém pekle. Během víkendu již bylo zastřeleno deset lidí, včetně dvou nezletilých. Volby ale však stále probíhají.

Jedním z posledních incidentů, které se odehrály při stávajících protestech, byl výbuch bomby, která zranila několik policistů projíždějících demonstrací na motorkách.

Drama v ulicích zaznamenali na kameru opoziční příznivci, kteří se střetli v centru Caracasu s bezpečnostními silami. Předpokládá se, že výbuch způsobila amatérská bomba, kterou sestrojil jeden z aktivistů. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

VIDEO: Exploze v Caracasu zasáhla policisty na motorkách

O víkendu bylo zabito během venezuelských nepokojů celkem 10 lidí. Mezi zastřelenými byl 39letý právník Jose Felix Pineda, který byl dalším volebním kandidátem. Útočníci ho zastřelili v jeho domě v jihovýchodním městě Ciudad Bolivar v sobotu večer.

Smrt politiků i nezletilých chlapců

Podle prokurátorů je však motiv vraždy neznámý. Pineda byl druhým kandidátem, který byl zavražděn. Prvním byl Jose Luis Rivas, který zemřel 10. července, když bojoval v severním městě Maracay.

Další oběti představovali i dva nezletilí. Zemřel jeden 13letý a 17letý mladík v západním státě Tachira. Počet mrtvých navýšila i smrt 30letého regionálního vůdce opoziční strany mládeže v severovýchodním městě Cumana, dvou demonstrantů ve věku 28 a 39 let v západním státě Merida a smrt 43letého muže v západní části Město Barquisimeto.

VIDEO: Podívejte se, jak probíhají protesty ve Venezuele

Obavy z diktátora

Opozice volby označila za nedemokratickou snahu o upevnění režimu socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Oznámená účast je podle agentury AP dvakrát větší, než uváděli Madurovi oponenti, ale i nezávislí pozorovatelé.

Podle volební komise se pro to, aby se v rukách Madura a jeho spojenců koncentrovala téměř veškerá moc, vyslovilo přes osm milionů voličů. Opozice a experti naproti tomu soudí, že svůj hlas odevzdaly jen dva až tři miliony lidí.

Maduro: Sabotáže skončily

Maduro v první reakci označil volby za úspěch a pohrozil opozicí ovládanému parlamentu, že Ústavodárné shromáždění převezme jeho pravomoci. „Skončily sabotáže Národního shromáždění,“ prohlásil dnes nad ránem na adresu parlamentu před davem svých příznivců v centru Caracasu.

Někteří skončí v celách při nezbytném výkonu spravedlnosti,“ pohrozil opozičním poslancům, které označil za „parazitující buržoazii“.

Volební komise uvedla v prvních výsledcích z některých regionů jména zvolených členů Ústavodárného shromáždění, mezi nimiž jsou podle listu El Universal ve velké většině Madurovi stoupenci včetně jeho manželky Cilie Floresové.

„Podvod,“ bouří žena z OSN

Stálá americká zástupkyně v OSN Nikki Haleyová na Twitteru označila volby za „podvod“ a „krok k diktatuře“. Dodala, že Spojené státy „nezákonnou vládu“ nepřijmou. Podobně se vyjádřily také Peru, Argentina, Kanada, Španělsko, Mexiko, Peru a Kolumbie.

Američtí činitelé, které citovala agentura Reuters, uvedli, že americká vláda zvažuje uvalení sankcí na venezuelský ropný sektor. Washington ale podle těchto představitelů nesáhne k nejtvrdšímu možnému opatření, kterým by byl zákaz dovozu venezuelské ropy do USA. Spojené státy kupují zhruba třetinu venezuelské produkce ropy a jejich případný bojkot by mohl mít pro venezuelské hospodářství fatální následky.

Další protesty přijdou

Venezuelská opozice na dnešek chystá velkou demonstraci proti zřízení nového Ústavodárného shromáždění, které Venezuelané volili v neděli.

Venezuela prožívá nejtěžší politickou a ekonomickou krizi za dlouhá léta a při protivládních protestech tam od dubna zemřelo již 117 lidí a více než 2000 osob bylo zraněno.

 

Zobrazit celou diskusi